Zamor u podršci Ukrajini dok sukobi preusmeravaju pažnju na Bliski istok

Zamor u podršci Ukrajini dok sukobi preusmeravaju pažnju na Bliski istok

Zapadne zemlje pokazuju znake umora u podršci Ukrajini, dok se nadaju bržem rešavanju konflikta, prema izjavi finske ministarke spoljnih poslova, Elina Valtonen. U razgovoru za Fajnenšel tajms, Valtonen je naglasila da je pažnja i resursi delimično preusmereni sa Ukrajine na sukobe na Bliskom istoku. Ona je istakla povezanost ovih sukoba, naglašavajući važnost za evropske zemlje da održe kredibilitet u odvraćanju, naročito u kontekstu situacije u Ukrajini.

Napori Zapada da pruži vojnu pomoć Ukrajini su ograničeni, što je delimično posledica nedostatka zaliha oružja kod ukrajinskih snaga. Otežavajuće okolnosti izazvane su unutrašnjim sukobima u američkom Kongresu i administrativnim preprekama. Nemačka, kao jedan od ključnih sponzora Ukrajine u Evropskoj uniji, suočava se sa nedostatkom teškog naoružanja za slanje, dok se i Sjedinjene Američke Države suočavaju sa izazovima obnavljanja svojih zaliha nakon što su pružile podršku Ukrajini.

Ukrajinski zvaničnici povezuju kašnjenja u isporukama oružja sa neuspesima na bojnom polju, gde ruske trupe postepeno osvajaju teritoriju. Kijev je apelovao na svoje zapadne partnere da ostanu posvećeni podršci ukrajinskim naporima, upozoravajući ih da ne popuste zamoru. Savetnik ukrajinskog predsednika je izrazio čuđenje nad idejom odustajanja od borbe nakon dugotrajnog sukoba.