Tramp kaže da bi bilo „pametno“ da je razgovarao sa Putinom, ali neće potvrditi da jeste

Tramp kaže da bi bilo „pametno“ da je razgovarao sa Putinom, ali neće potvrditi da jeste

Bivši predsednik Donald Tramp je u utorak odbio da potvrdi da li je komunicirao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nakon što je napustio funkciju, prema informacijama novinara Boba Vudvorda. Tramp je izjavio da bi bilo korisno za Sjedinjene Američke Države da uspostave komunikaciju sa Putinom, ali nije direktno potvrdio ili opovrgao takve kontakte. U knjizi „Rat“, Vudvord navodi da su Tramp i Putin imali sedam privatnih telefonskih razgovora nakon što je Tramp napustio Belu kuću, te da je čak tajno poslao mašine za testiranje na COVID-19 ruskom predsedniku tokom pandemije.

Tokom intervjua u Čikagu, Tramp nije dao jasan odgovor na pitanje da li je razgovarao sa Putinom nakon mandata predsednika. Portparol Trampove kampanje je demantovao ovaj izveštaj, dok je Vudvord naveo da je Tramp nameravao da se sastane privatno sa Putinom početkom 2024. godine.

Tramp je istakao da ceni Putinovu popularnost u Rusiji i pohvalio njegov odnos sa autoritarnim liderima poput Kim Džong Una i Si Đinpinga. Od samog početka Trampove predsedničke kampanje, odnos sa Putinom privukao je pažnju javnosti, posebno nakon što je pozvao Rusiju da pronađe i objavi mejlove Hilari Klinton.

Pomoćnik Trampa tvrdi da su se kontakti sa Putinom nastavili nakon što je Tramp napustio položaj, ali su zvaničnici iz Trampovog tima i Kremlja negirali ove tvrdnje. Odnos između Trampa i Putina bio je predmet kontroverzi, posebno u vezi sa mešanjem Rusije u američke izbore.

Tramp je takođe odbio da se obaveže na miran prenos vlasti u slučaju poraza na izborima, uprkos kontroverzama koje su pratile prethodne izbore i nasilju pristalica na Kapitolu.