Meksička predsednica priznala da je vojska ubila 3 ​​civila u nasilnom pograničnom gradu

Meksička predsednica priznala da je vojska ubila 3 ​​civila u nasilnom pograničnom gradu

Nova predsednica Meksika priznala je u utorak da su tri civila, uključujući jedno dete, poginula u dve pucnjave u kojima je učestvovala vojska prošle nedelje u nasilnom pograničnom gradu.

Predsednica Klaudija Šejnbaum rekla je da je u jednoj od pucnjava ubijen vojnik, kao i dve odrasle osobe i osmogodišnja devojčica. Ona je rekla da su događaji u petak i subotu pod istragom.

Ali Šejnbaum nije dala znak da se povlači od ogromne uloge koju su ona i njen prethodnik dali oružanim snagama.

Događaji u Nuevo Laredu, preko granice Lareda u Teksasu, počeli su u petak kada su se medicinska sestra, njen suprug i sin našli na putu gde su vojnici jurili vozila osumnjičenih. Suprug, Viktor Kariljo Martinez, rekao je lokalnim medijima da je došlo do sukoba i da je njegova žena poginula u unakrsnoj vatri.

Šejnbaum je rekao da je vojnik očigledno ubijen u razmeni vatre.

„To je imalo veze sa kriminalcima koji su otvorili vatru na vojno vozilo“, rekla je ona. „Veoma je važno reći da je Nuevo Laredo mesto gde su kriminalne grupe izvele najviše napada na vojsku i Nacionalnu gardu.“

Grad je dugo bio u rukama severoistočnog kartela, izdanaka stare Zetas bande.

Drugi incident u Nuevo Laredu dogodio se u subotu, kada su se osmogodišnjakinja i njena baka vozile do prodavnice i uhvaćene usred potere od strane vojnika ili oficira Nacionalne garde.

Baka je rekla novinarima da je jedno vojno vozilo jurilo terenac i da se njen automobil zaglavio između njih, a vojska je otvorila vatru.

Komisija za ljudska prava Nuevo Lareda saopštila je da je izmučeno telo mladića pronađeno u blizini u kamionu koji su gonile vojska i Nacionalna garda.

Šejnbaum je potvrdila dve smrti, rekavši da je u pucnjavu učestvovala militarizovana Nacionalna garda.

„U slučaju da je bilo kakvog nedoličnog ponašanja bilo kog pripadnika garde ili vojske, ili bilo kog zvaničnika, to će biti kažnjeno“, rekla je ona.

Ministarstvo odbrane, koje kontroliše Nacionalnu gardu, saopštilo je da nema neposrednih komentara o pucnjavi.

Prošle nedelje, vojska je učestvovala u još jednoj pucnjavi u kojoj je ubijeno šest migranata i ranjeno 10. U incidentu kod Tapačule, blizu granice sa Gvatemalom. vojnici su tvrdili da su čuli „detonacije“ i otvorili vatru na kamion koji je prevozio migrante iz Egipta, Nepala, Kube, Indije, Pakistana i Salvadora.

Među poginulima je i 11-godišnja Egipćanka. Ovu oblast često koriste krijumčari migranata, ali u regionu deluju i zaraćeni narko-karteli.

Bivši predsednik Andres Manuel Lopez Obrador, koji je napustio funkciju 30. septembra, dao je vojsci neviđeno široku ulogu u javnom životu i sprovođenju zakona. On je stvorio militarizovanu gardu i koristio kombinovane snage kao glavne agencije za sprovođenje zakona u zemlji, zamenjujući policiju.

Vojni analitičar Huan Ibarola rekao je da takvi incidenti ne ukazuju na nedostatak discipline od strane vojske, već odražavaju ozbiljnost napada sa kojima se vojnici suočavaju u nekim delovima Meksika.

„Ovo nije nedostatak obuke. Zapamtite, meksički vojnici su na ulicama i autoputevima već 30 godina“, rekao je Ibarola. „Vojnik vrlo dobro zna da neće izbeći pravdu, za razliku od nekih drugih u Meksiku.

Ali neki kritičari kažu da vojska nije obučena da obavlja civilne poslove u sprovođenju zakona.

Šef komiteta za prava Nuevo Lareda, Rajmundo Ramos, izjavio je da oružane snage nastavljaju da deluju iznad bilo koje civilne vlasti.

„Izgleda da niko ne želi da dira vojsku u ovoj zemlji“, rekao je on.