Sove koje se gnezde pod zemljom postaju kandidati za status ugroženosti

Sove koje se gnezde pod zemljom postaju kandidati za status ugroženosti

U nastojanju da zaštiti opadajuću populaciju zapadnjačke sove koja se ukopava, Kalifornija je donela značajnu odluku. Državna komisija za ribu i divljač jednoglasno je izglasala status kandidata za ovu vrstu, čime je otvoren put za trajne zaštitne mere prema zakonima o očuvanju.

Ova odluka dolazi usred zabrinutosti da razvoj, poljoprivreda i projekti čiste energije ugrožavaju stanište sove, koja se smatra jednom od vrsta koje su najugroženije. Predsednica komisije, Samanta Marej, istakla je da ekonomija i očuvanje ne moraju biti u sukobu. „Možemo imati solarnu energiju, smeštaj, hranu i sove koje kopaju“, rekla je Marej tokom sastanka.

Prethodna peticija za zaštitu zapadnjačke sove odbijena je pre 20 godina, a situacija za ovu pticu se od tada znatno pogoršala. Podaci pokazuju da je populacija sova opala sa više od 10.500 parova na samo 6.500 parova u poslednje dve decenije. Smatra se da su sove izgubile značajne delove svog staništa, posebno u obalnim i centralnim regijama Kalifornije.

Zagovornici očuvanja, uključujući Džefa Milera iz Centra za biološku raznovrsnost, naglasili su da postojeći propisi i strategije upravljanja nisu doneli rezultate. Miler opisuje sove kao „jaja na nogama“ zbog njihovog specifičnog fizičkog izgleda i ističe hitnost potrebe za zaštitom. Sove se naseljavaju raznolikim staništima, uključujući travnjake i poljoprivredne površine, ali su suočene s gubitkom staništa zbog urbanizacije i poljoprivrednih aktivnosti.

Industrijski predstavnici, uključujući one iz sektora građevine i obnovljivih izvora energije, izrazili su zabrinutost da bi mere zaštite mogle ometati razvojne projekte. Shannon Eddi, izvršna direktorka Large-Scale Solar Association, kritikovala je tvrdnje o štetnim uticajima solarnih projekata na sove, naglašavajući da su solarni projekti često održivi i da su očuvali staništa sova.

Odluka da se zapadnjačka sova proglasi kandidatom za zaštitu daje joj privremeni status zaštite dok se sprovodi revizija koja može potrajati od 12 do 18 meseci. U tom periodu, komisija će proceniti potrebu za dodatnim zaštitnim merama.

„Konačno postoji tračak nade za kalifornijske sove koje brzo nestaju, kojima je očajnički potrebna zaštita“, izjavio je Miler.

Miler i drugi zaštitnici prirode veruju da je ključno postaviti prioritete tako da se zaštite vrste bez zanemarivanja potreba za razvojem. Tokom sastanka, potpredsednica komisije Erika Zavaleta istakla je hitnost situacije za sove, naglašavajući koliko je važno uvažiti sve dimenzije ovog problema.

S obzirom na to da je zapadnjačka sova sada kandidata za zaštitu prema Zakonu o ugroženim vrstama Kalifornije, ova odluka može značajno uticati na buduće strategije očuvanja u državi i postaviti temelje za održivije upravljanje prirodnim resursima.