„Pande dolaze“: Dve džinovske pande iz Kine stigle u Nacionalni zoološki vrt u Vašingtonu

„Pande dolaze“: Dve džinovske pande iz Kine stigle u Nacionalni zoološki vrt u Vašingtonu

Dve džinovske pande otišle su iz Kine u zoološki vrt u američkoj prestonici u ponedeljak, saopštila je kineska grupa za zaštitu prirode.

Bao Li, mužjak pande, i ženka Ćing Bao, obe stare tri godine, upućene su u Nacionalni zoološki vrt Smitsonijan u Vašingtonu u skladu sa decenijskim sporazumom o uzgoju i istraživanju.

„Kina i Sjedinjene Države su napravile uredne aranžmane… kako bi osigurale da dve džinovske pande bezbedno i neometano stignu u Vašingtonski nacionalni zoološki vrt“, navodi se u saopštenju Kineskog udruženja za zaštitu divljih životinja (CVCA).

Samo nekoliko voljenih crno-belih medveda ostalo je u Sjedinjenim Državama nakon što su skoro svi vraćeni u Kinu poslednjih godina po unapred dogovorenim ugovorima — uključujući sve tri pande iz Nacionalnog zoološkog vrta prošlog novembra.

Nedostatak trenutnih zamena mnogi su videli kao simbol pojačanih tenzija između Vašingtona i Pekinga.

Kina koristi takozvanu „panda diplomatiju“ od 1972. godine, kada su prve životinje poslate u Vašington kao poklon, nakon istorijske posete američkog predsednika Ričarda Niksona komunističkoj naciji.

Kineski predsednik Si Đinping rekao je posle sastanka sa svojim kolegom Džoom Bajdenom na samitu u Kaliforniji prošlog novembra da bi Kina mogla da pošalje nove pande kao „izaslanike prijateljstva između kineskog i američkog naroda“.

U avgustu je zoološki vrt u San Dijegu dočekao dve nove džinovske pande, prve koje je Kina poslala u Sjedinjene Države posle 21 godine.

Očekivanje dolaska pandi u Vašington je bilo veliko, a veb stranica Nacionalnog zoološkog vrta ukrašena je transparentom na kojem je pisalo: „Pande dolaze“.

Nešto „džinovsko“ „dolazi u Vašington“, rekao je zoološki vrt u postu na Ks, nekadašnjem Tviteru, dodajući da će biti zatvoren u utorak, ali da zbog „bezbednosti pandi i osoblja nećemo otkrivati nikakav dodatni termin .“

U zoološkom vrtu, gde su pande decenijama bile zvezdane atrakcije, uveliko su tekle pripreme.

Renoviranje je preduzeto u staništu pande „kako bi se poboljšala bezbednost objekata i maksimizirao prostor za lutanje medveda“, navodi se na veb stranici zoološkog vrta.

Nove strukture izgrađene za pande uključuju plitke bazene koji im omogućavaju da se kupaju i bambusove štandove koji zahtevaju od medveda da oponašaju tehnike traženja hrane koje bi koristili u divljini.

Medvedi, međutim, neće biti dostupni javnosti duže od mesec dana nakon dolaska, jer će morati da budu u karantinu i da se priviknu na novo stanište.

Dok su na putu, obroci pandi tokom leta uključivaće izdanke bambusa, šargarepu i kineski kukuruzni hleb, saopštilo je udruženje za zaštitu prirode.