Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak protiv velikih trgovačkih lanaca zbog sumnje na dogovor o cenama

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak protiv velikih trgovačkih lanaca zbog sumnje na dogovor o cenama

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak protiv trgovinskih lanaca Deleze, Merkator, Univereksport i Disa, zbog sumnje da su se dogovarali o cenama proizvoda. Ova istraga dolazi nakon što je premijer Vučević najavio da će Vlada, u saradnji sa Narodnom bankom, ispitati ko se i koliko ugrađuje u cene, s mogućnošću da se u proces uključi i BIA.

Poljoprivrednici već duže vreme ukazuju na značajne razlike između otkupnih cena i cena na rafovima, ističući da ih trgovci ugrožavaju uvozom. U izveštaju Komisije, navodi se da su profiti trgovaca znatno porasli od 2016. do 2023. godine, dok su potrošači to osetili kroz visoke cene.

Podaci pokazuju da su od aprila 2023. do marta 2024. godine, cene u maloprodaji porasle dvostruko više od ukupne inflacije, a trgovci su ostvarili veće profite uprkos prodaji manje robe. Marko Dragić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije ističe da je zabeleženo udruživanje trgovinskih lanaca, koje ugrožava male proizvođače i privredu.

Ekonomisti upozoravaju na moguće kartelsko udruživanje i zloupotrebu monopola, s obzirom na to da četiri grupe imaju više od 50% udela na tržištu. Profesor Veljko Mijušković sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu ističe da su bruto marže trgovaca u Srbiji znatno više nego u EU, dosegnuvši čak 38% za određene kategorije proizvoda.

U saopštenju koje je stiglo od Delezea i Univereksporta, ovi trgovinski lanci najavljuju saradnju sa Komisijom i pružanje podataka kako bi doprinosili razumevanju tržišnih okolnosti u Srbiji. Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije dodaje da je teško zamisliti da trgovci redovno dogovaraju cene, ali da je izveštaj Komisije vredan rasprave i može poslužiti kao osnova za unapređenje tržišta maloprodaje.