Nove vrste hrasta pronađene u Guangsiju

Nove vrste hrasta pronađene u Guangsiju

Hrast (rod Kuercus), koji obuhvata približno 469 vrsta ukrasnog i drvenog drveća i žbunja iz porodice bukve (Fagaceae), je dominantna drvenasta linija u šumskim ekosistemima širom severne hemisfere.

Tokom istraživanja herbarskih uzoraka Fagaceae 2021. godine, istraživači iz tropske botaničke bašte Ksishuangbanna (KSTBG) Kineske akademije nauka i Univerziteta Junan pronašli su neke hrastove materijale sa karakteristikama koje nisu viđene ni u jednoj poznatoj vrsti Kuercus.

Nakon konsultovanja relevantne literature i herbarskih primeraka iz glavnih herbarija u Kini i ključnih međunarodnih herbarija, utvrdili su da se primerci razlikuju od svih objavljenih vrsta Kuercus-a i predstavljaju novu vrstu.

Nova vrsta je nazvana Kuercus zhekunii u čast prof. Zhou Zhekuna iz KSTBG, istaknutog botaničara koji je svoju karijeru posvetio sistematici, biogeografiji i fosilnoj istoriji istočnoazijskih fagaceusnih biljaka i dao značajan doprinos razumevanju promena kenozojske flore u Istočna Azija.

Nova vrsta je objavljena u Nordic Journal of Botany.

Kuercus zhekunii je malo zimzeleno drvo ili žbun, visoko 2–4 m. Gusti spojeni fascikularni i jednostruki trihomi na abaksijalnoj površini lista K. zhekunii podsećaju na one kod K. kingiana.

Međutim, njegove izrazito konkavne primarne i bočne žile na adaksijalnoj površini lista, zajedno sa istaknutom unazad zakrivljenom listnom pločom i ivicom lista, čine je morfološki različitom od bilo koje poznate vrste u sekti K. Ilek.

Nova biljka plodi dvogodišnje (tučkasti cvetovi do žira za koje je potrebno dve godine da sazre). Cveta u martu, a plodi od sledećeg oktobra do početka novembra, a žira je malo.

Kuercus zhekunii raste na otvorenim krečnjačkim brdima sa smeđim krečnim zemljištem na nadmorskoj visini od 450–830 m. Nalazi se na četiri poznate lokacije na otvorenim krečnjačkim stenovitim liticama, vrhovima ili grebenima u severnom tropskom regionu istočne Azije. Rasuto je po zapadnom i severozapadnom Guangsi Zhuang autonomnom regionu Kine.

„S obzirom na njenu ranjivost na degradaciju staništa, koja značajno utiče na njene populacije u kraškim regionima jugozapadne Kine, preporučujemo da se K. zhekunii klasifikuje kao ‘Ugroženi’ (EN) prema trenutnim kategorijama i kriterijumima IUCN crvene liste,“ rekao je prof. Huang Jian, dopisni autor studije i istraživač iz KSTBG-a.