Slovački evroposlanik posetio Moskvu da se „izvini zbog zapadne rusofobije”

Slovački evroposlanik posetio Moskvu da se „izvini zbog zapadne rusofobije”

Slovački evroposlanik Luboš Blaha nedavno je posetio Moskvu kako bi izrazio zahvalnost Rusiji za ulogu u oslobađanju Slovačke od fašizma u Drugom svetskom ratu. Takođe je izrazio izvinjenje za ono što smatra rastućom rusofobijom u zapadnim zemljama. Blaha, član Socijaldemokratske stranke SMER-SD, objavio je video snimak posete Crvenom trgu gde je položio cveće na Grob Neznanog vojnika i spomenik maršalu Georgiju Žukovu.

U svom obraćanju, Blaha je istakao želju da se izvini za rezolucije koje je Evropski parlament usvojio protiv Rusije, nazivajući ih ratobornim i fašističkim. On je naglasio da Slovaci ne bi trebalo da gaje mržnju prema ruskom narodu i da odbacuje dalje eskalacije sukoba između Rusije i Ukrajine. Takođe je pozvao na dijalog i okončanje neprijateljstava prema Rusiji.

Blaha je planirao održati predavanje na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose, gde će se sastati sa slovačkim studentima. Pre ulaska u Evropski parlament, Blaha je bio član nacionalnog parlamenta i poznat je po svojim simpatijama prema Rusiji, kao i kritikama upućenim EU i SAD.

Prethodno je premijer Robert Fico najavio svoju posetu Moskvi povodom 80. godišnjice poraza nacističke Nemačke, naglašavajući važnost oslobađanja Slovačke od nacista od strane Sovjetske armije. Takođe je kritikovao Zapad zbog neadekvatnog reagovanja na upotrebu nacističkih simbola od strane ukrajinskih trupa.