Izraelski vazdušni napad na bolničko dvorište u Gazi: najmanje četiri poginule osobe i desetine povređenih

Izraelski vazdušni napad na bolničko dvorište u Gazi: najmanje četiri poginule osobe i desetine povređenih

U izraelskom vazdušnom napadu na bolničko dvorište u Pojasu Gaze, rano u ponedeljak, poginule su najmanje četiri osobe, dok je više od dve decenije ljudi zadobilo teške opekotine usled požara koji je zahvatio prepun šatorski kamp za raseljene. Prema rečima palestinskih lekara, bolnica mučenika Al-Aksa u Deir al-Balah već se suočavala sa velikim brojem ranjenih iz ranijeg napada na obližnje sklonište koje je preuređeno u školu.

Izraelska vojska je izjavila da su ciljali militante skrivene među civilima, ali nisu pružili dokaze za to. U prethodnim mesecima, izraelski napadi su često bili usmereni na pretrpane skloništa, s objašnjenjem da ih borci Hamasa koriste kao bazu za napade.

Snimci Asošiejted presa prikazuju decu među ranjenicima, dok su bolničke evidencije potvrdile smrt četiri osobe i 40 povređenih, s dvadeset pet osoba koje su prebačene u bolnicu Naser zbog teških opekotina.

Izrael nastavlja sa gotovo svakodnevnim napadima širom Pojasa Gaze više od godinu dana nakon rata koji je započeo 7. oktobra 2023. godine napadom Hamasa na južni Izrael, tokom kojeg je poginulo oko 1.200 ljudi, većinom civila, dok je oko 250 talaca oteto. U izraelskoj ofanzivi odmazde, više od 42.000 Palestinaca je izgubilo život, prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze.

U svetlu ovog sukoba, strahovi među Palestincima rastu zbog mogućeg plana Izraela da prisili civile da napuste severnu Gazu. Oko 90% stanovništva Gaze, koje broji 2,3 miliona ljudi, raseljeno je tokom sukoba, često više puta.

Kako rat i dalje traje, Izrael takođe vodi vazdušni i kopneni rat protiv Hezbolaha u južnom Libanu, što povećava rizik od širenja sukoba na regionalnom nivou. U nedeljnom napadu Hezbolaha na sever Izraela, poginula su četiri vojnika, što predstavlja najsmrtonosniji incident te grupe od početka izraelske kopnene invazije na Liban.