Zelenski: Severna Koreja već šalje trupe da se pridruže ruskim ratnim naporima

Zelenski: Severna Koreja već šalje trupe da se pridruže ruskim ratnim naporima

Naredna nedelja će biti posvećena intenzivnom radu sa međunarodnim partnerima kako bi se osigurala snaga potrebna za postizanje pravog mira, s obzirom na informacije o uključivanju severnokorejskih trupa u rusku invaziju na Ukrajinu.

U večernjem obraćanju naciji, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je izjavio da Rusija trenutno širi svoje saveze sa režimima poput onog u Severnoj Koreji. Prema njegovim rečima, situacija ne podrazumeva samo prenos oružja, već i premeštanje ljudi iz Severne Koreje radi borbe uz ruske vojne snage.

Zelenski je naglasio da je neophodno dalje razvijati odnose sa partnerima u ovakvim okolnostima i pružiti veću podršku na liniji fronta. Takođe je istakao da je potrebno osnažiti Ukrajinu dalekometnim sposobnostima i odlučnijim snabdevanjem vojske kako bi se stvorio pritisak na agresora jači od Rusije, s ciljem sprečavanja širenja sukoba.

Predsednik je naglasio da je snaga ključna za postizanje pravog mira, te da će celokupan naredni period biti posvećen zajedničkom radu sa partnerima radi izgradnje takve snage. Timovi će biti angažovani, a očekuje se donošenje odluka u skladu sa Planom pobede.

Ukrajinski i njihovi partnerski timovi su već upoznati sa Planom pobede i nastavljaju da rade na detaljima. Potrebni su zajednički i snažni koraci kako bi se rešila dodatna pitanja u saradnji sa partnerima.

Partneri Ukrajine poseduju neophodan potencijal za jačanje pozicije zemlje i postizanje pravednog mira. Akcije treba preduzeti odmah kako bi se sprečilo prilagođavanje Rusije i njenih saveznika našim mogućnostima.

Južnokorejski i ukrajinski zvaničnici nastavljaju sa identifikacijom severnokorejskih vojnika koji se već bore na teritoriji Ukrajine, kao i njihovom obukom u Rusiji za moguće buduće zajedničko angažovanje sa ruskom vojskom.