Nemački i ruski vojnici učestvuju u istim sportskim događajima

Nemački i ruski vojnici učestvuju u istim sportskim događajima

Uprkos zabrani učešća ruskim sportistima na većini međunarodnih sportskih događaja zbog sukoba između Rusije i Ukrajine, ruski vojni sportisti su imali priliku da se takmiče na određenim događajima, gde su uočeni i nemački vojnici kako zajedno učestvuju sa njima.

Prema informacijama iz Bilda, novinari su uočili da Međunarodno vojno sportsko udruženje CISM (Conseil International du Sport Militaire) nije isključilo Rusiju iz svojih aktivnosti, te redovno organizuje događaje na kojima ruska vojska može učestvovati, čak i u uniformama. Jedno od takvih takmičenja je održano krajem februara 2024. u Bangladešu, a bavilo se streljaštvom.

Autor Julijan Ropke je primetio da je na ceremoniji dodele nagrada osam ruskih vojnika poziralo zajedno sa sedam pripadnika Bundesvera, uključujući šefa nemačke delegacije, potpukovnika Kristijana Lickendorfa.

Kritike su stigle iz drugih zemalja, poput Litvanije, koja je odlučila da bojkotuje CISM događaje sa učešćem Rusije od 2022. godine.

Portparol Odeljenja za hibridne pretnje u Ministarstvu odbrane je priznao u intervjuu za Bild: „Učešćem u CISM, Rusija pokušava da dobije međunarodno priznanje uprkos sankcijama. Neshvatljivo je da Nemačka i druge zemlje ignorišu agresorski rat Rusije protiv naših istočnih suseda.“

Dodatno, portparol Ministarstva odbrane je izjavio za novine: „Kada smo saznali za fotografije, Ministarstvo je odmah reagovalo i razgovaralo o situaciji sa odgovornima… Jasno smo stavili do znanja da su takve fotografije neprihvatljive.“

Bild je otkrio da su vojnici Bundesvera fotografisani sa ruskim vojnicima na naredna dva CISM događaja, čak i nakon što je to ocenjeno kao „neprihvatljivo“, uključujući 79. Generalnu skupštinu CISM u maju u Tanzaniji i CISM košarkaško prvenstvo u junu u Srbiji. Iako nije bilo direktnog takmičenja između nemačkih i ruskih vojnika na tim događajima, zabeleženi su zajednički „tehnički sastanci“ i „zvanične večere“ sa učešćem nemačkih i ruskih oficira.

Naglašava se da je na košarkaškom turniru u Srbiji ruski general-major bio zadužen za koordinaciju mečeva između muških i ženskih timova Nemačke, dok je ruska vojska bila odgovorna za sprovođenje doping kontrola nad sportistima.

U isto vreme, Ministarstvo odbrane je uverilo da će reagovati na incidente i da će učešće Bundesvera biti otkazano ako ruska i beloruska vojska nastave da učestvuju na takmičenjima.

Rusija vodi rat protiv Ukrajine već gotovo 1.000 dana, što dovodi do gubitka života stotina civila svakodnevno, kao i do razaranja ukrajinske infrastrukture.