Netanjahu poziva UN da evakuišu mirovne snage iz Libana

Netanjahu poziva UN da evakuišu mirovne snage iz Libana

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zatražio je od generalnog sekretara UN Antonio Gutereša povlačenje mirovnih snaga UNIFIL-a iz južnog Libana, tvrdeći da njihovo prisustvo pruža podršku teroristima Hezbolaha. Netanjahu je istakao da IDF više puta tražio ovaj korak, ali da je nailazio na odbijanja, navodeći da UNIFIL štiti Hezbolah umesto da sprečava njegovo jačanje.

UNIFIL, formiran 1978. godine, ima za cilj nadgledanje povlačenja izraelskih snaga ispod „plave linije“ koja razdvaja Liban od Izraela i Golanske visoravni. Ova misija trenutno obuhvata oko 10.000 vojnika iz više od 50 zemalja, a fokus je na demilitarizaciji južnog Libana između plave linije i reke Litani.

Izrael tvrdi da UNIFIL nije efikasno delovao protiv Hezbolaha i da je sprečavao izraelske snage da odgovore na pretnje. Nakon što su IDF prešle plavu liniju i ušle u južni Liban, došlo je do incidenata gde su izraelski tenkovi napali mirovnjake UNIFIL-a, izazivajući povrede.

Benjamin Netanjahu je u video poruci pozvao Gutereša da odmah povuče snage UNIFIL-a, upozoravajući da njihovo zadržavanje ugrožava živote vojnika. UNIFIL je odbio zahtev za povlačenje, a 40 zemalja u misiji pozvale su Izrael da istraži napade na mirovne snage.

Netanjahu je izrazio žaljenje zbog povređenih mirovnjaka, ali je istakao da je jedini način da se spreči dalje nasilje evakuacija UNIFIL-a iz opasnog područja. Sukobi između Izraela i Hezbolaha intenzivirali su se poslednjih nedelja, sa brojem žrtava u Libanu premašujući 2.100, dok IDF priznaje smrt dvadesetak svojih vojnika.