‘Elektroni ubice’: Oluje munje igraju kosmički fliper sa svemirskim vremenom

‘Elektroni ubice’: Oluje munje igraju kosmički fliper sa svemirskim vremenom

Nakon što je munja udarila, istraživači sa Univerziteta Kolorado Boulder su otkrili novu povezanost između vremena na Zemlji i svemirskog vremena. Koristeći satelitske podatke, tim je identifikovao da oluje munja mogu da proizvedu elektrone visoke energije iz unutrašnjeg radijacionog pojasa, oblasti u svemiru koja okružuje Zemlju. Ovi rezultati mogu biti od koristi za satelite i astronaute kako bi izbegli štetno zračenje u svemiru.

Elektroni visoke energije, poznati kao „elektroni ubice“, mogu predstavljati ozbiljnu pretnju po satelite i ljude u svemiru. Studija koja je objavljena u časopisu Nature Communications istražuje pojaseve zračenja generisane Zemljinim magnetnim poljem, pri čemu su identifikovane neuobičajene pojavljujući elektroni iz unutrašnjeg radijacionog pojasa.

Ovo otkriće ukazuje na to da postoji interakcija između Zemlje i svemira koja je složenija nego što se ranije mislilo. Kada munja udari na Zemlji, oslobađa se energija koja može da utiče na elektrone u svemiru, a time i na hemijske procese u Zemljinoj atmosferi.

Naučnici su primetili da elektroni visoke energije mogu pasti sa spoljnjeg radijacionog pojasa ka Zemlji, dok je ova studija prva koja identifikuje sličan fenomen koji dolazi iz unutrašnjeg pojasa. Ovo naglašava potrebu za daljim istraživanjem kako bi se bolje razumeli ovi procesi i njihov uticaj na Zemlju i svemir.

Analizirajući podatke sa satelita NASA-e, istraživači su identifikovali nakupine elektrona visoke energije u unutrašnjem pojasu tokom određenih perioda. Ovi događaji često su povezani sa udarima groma na Zemlji, što ukazuje na kompleksnu interakciju između vremenskih fenomena na Zemlji i događaja u svemiru.

Iako je ovo otkriće značajno, istraživači ističu da je potrebno dalje istraživanje kako bi se bolje razumeli ovi procesi i njihov uticaj na našu planetu. Razumevanje ovih mehanizama može pomoći u predviđanju i sprečavanju potencijalnih opasnosti po satelite i astronaute u svemiru.