Kineska vlada istražuje nove mere za podsticanje ekonomije

Kineska vlada istražuje nove mere za podsticanje ekonomije

Kineska vlada istražuje nove načine za podsticanje ekonomije, izjavio je ministar finansija Lan Fo’an. Međutim, detalji velikog novog stimulativnog plana ostaju nepoznati, što je razočaralo analitičare i investitore.

Lan je najavio da se razmatraju drugi instrumenti politike, ali nije otkrio konkretne detalje. Nastavlja se spor ekonomski rast u Kini uprkos relaksaciji mera vezanih za COVID-19. Smanjenje zapošljavanja i plata u kompanijama, kao i pad na tržištu nekretnina, uticali su na poverenje potrošača i ograničili potrošnju. Iako su preduzete mere poput povećanja penzija i subvencija za zamenu starih automobila ili uređaja, ekonomski oporavak nije dovoljno snažan.

Berze su registrovale rast nakon najave centralne banke i drugih vladinih agencija o podsticanju sektora nekretnina i jačanju finansijskih tržišta. Ipak, postoji zabrinutost da li su preduzeti koraci dovoljni za održiv ekonomski oporavak.

Investitori su očekivali da će biti objavljen stimulativni paket vredan 2 triliona juana, međutim, ministar finansija je najavio inkrementalne mere kako bi ubrzao sprovođenje postojećih politika. To uključuje povećanje stipendija za studente, izdavanje obveznica radi pomoći bankama u jačanju kapitala i podršku lokalnim samoupravama koje su suočene sa visokim dugovima.