Makron izdaje upozorenje Izraelu

Makron izdaje upozorenje Izraelu

Francuski predsednik Emanuel Makron ponovio je svoj poziv na embargo na oružje Izraelu kao odgovor na tekuće nasilje u Gazi i Libanu. On je osudio nedavne napade na mirovne snage Ujedinjenih nacija u južnom Libanu, opisujući ih kao „potpuno neprihvatljive“.

Dvojica šrilankanskih mirovnjaka iz Privremenih snaga UN u Libanu (UNIFIL) povređena su ove nedelje nakon što je tenk Merkava pucao na karaulu u sedištu snaga u pograničnom gradu Nakura. Izrael tvrdi da su njegove snage pucale na neposrednu pretnju, ali Makron insistira da je napad bio „nameran“, ponavljajući reči portparola snaga za RT.

„Potpuno je neprihvatljivo da se vojnici UNIFIL-a namerno gađaju snagama izraelske vojske. Mi to osuđujemo, ne tolerišemo i nećemo prihvatiti da se to ponavlja“, rekao je Makron posle samita evropskih lidera na Kipru.

Makron je istakao da zaustavljanje izvoza oružja koje je Izrael koristio u sukobima u Gazi i Libanu može biti ključno za zaustavljanje nasilja.

„Svi to znamo. To je jedinstvena poluga koja bi to okončala“, rekao je francuski lider na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon skupa Med9, saveza devet mediteranskih nacija EU.

Francuski lider je naglasio da ne poziva na „razoružanje Izraela“, već na „zaustavljanje svake dodatne destabilizacije u ovom delu sveta“.

Ovo nije prvi put da Makron poziva na embargo na oružje protiv Izraela. U intervjuu francuskim medijima emitovanom prošle subote, on se založio za „političko rešenje“ sukoba na Bliskom istoku i tvrdio da zapadne nacije treba da „prestanu da isporučuju oružje za borbu u Gazi“. On je nastavak neprijateljstava nazvao „greškom“ i upozorio da se Liban ne pretvara u „novu Gazu“.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odgovorio je tvrdnjama, ističući da se Izrael bori „na sedam frontova protiv neprijatelja civilizacije“, uključujući sukobe sa Hamasom, Hezbolahom, Hutima, Iranom i njegovim saveznicima u Siriji i Iraku.

„Dok se Izrael bori protiv snaga varvarstva koje predvodi Iran, sve civilizovane zemlje treba da stoje čvrsto na strani Izraela“, rekao je Netanjahu. „Ipak, predsednik Makron i drugi zapadni lideri sada pozivaju na embargo na oružje protiv Izraela. Sram ih bilo“, dodao je on, nazvavši taj potez „sramotom“ i obećavši da će Izrael „pobediti sa ili bez njihove podrške“.