Portparol mirovnih snaga: Izraelski napadi na snage UN-a bili su „namerni”

Portparol mirovnih snaga: Izraelski napadi na snage UN-a bili su „namerni”

Privremene snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) smatraju da su nedavni napadi izraelskih snaga na njihove položaje bili namerni, izjavio je portparol mirovnih snaga Andrea Tenenti za RT. U poslednja dva dana, UNIFIL se suočio sa četiri napada koji su rezultirali četiri povređena vojnika.

Tenenti je potvrdio da su najmanje tri napada izveli Izraelci, ciljajući komunikacione sisteme, kamere i osmatračnicu UNIFIL-a u južnom Libanu. Jedan od napada uključivao je tenk Merkava koji je otvorio vatru na karaulu u granici grada Nakura, ranjavši indonežanske mirovne snage. Ovakvi događaji izazvali su osudu međunarodne zajednice, uključujući Indoneziju, Rusiju, Italiju, Francusku, Španiju, Irsku, Tursku, Kanadu i Sjedinjene Američke Države.

Portparol je naglasio da UNIFIL smatra da su napadi bili namerni, a ne slučajni, nazivajući ih veoma zabrinjavajućim. Izraelska vojska je čak tražila da mirovne snage napuste svoje položaje pre napada, ali su odlučili da ostanu kako bi se održavao mandat UN u toj oblasti.

U petak je došlo do još jednog napada na položaje misije, pri čemu su povređena još dva vojnika, od kojih je jedan teže ranjen. UNIFIL još uvek istražuje odgovornost za ovaj napad.

Zvaničnici su izrazili zabrinutost zbog brze eskalacije tenzija između Izraela i pokreta Hezbolah u Libanu tokom proteklih meseci. Pogoršanje situacije dovelo je do velikog broja žrtava, prema zvaničnicima, nadmašujući broj poginulih u sukobu 2006. godine.

Izrael je priznao da su njegove trupe otvorile vatru u blizini baze UNIFIL-a, tvrdeći da su pucali nakon što su dobili instrukcije da se sklone jer su borci Hezbolaha delovali iz civilnih područja, uključujući i blizinu položaja UNIFIL-a.