SAD proširuju sankcije Iranu kao odgovor na njihov balistički napad na Izrael

SAD proširuju sankcije Iranu kao odgovor na njihov balistički napad na Izrael

SAD su u petak najavile nove sankcije iranskom energetskom sektoru kao odgovor na napad na Izrael 1. oktobra kada je ispalio oko 180 projektila na zemlju.

Iran je rekao da je baraž odmazda za niz razornih udaraca koje je Izrael zadao poslednjih nedelja protiv militantne grupe Hezbolah u Libanu koju podržava Iran, a koja ispaljuje rakete na Izrael od početka rata u Gazi.

Sankcije od petka uključuju blokade takozvane iranske „flote duhova“ brodova i povezanih firmi koje se protežu na Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Liberiji, Hong Kongu i drugim jurisdikcijama koje navodno prikrivaju i transportuju iransku naftu za prodaju kupcima u Aziji.

Pored toga, Stejt department je odredio mrežu kompanija sa sedištem u Surinamu, Indiji, Maleziji i Hong Kongu za navodno organizovanje prodaje i transporta nafte i naftnih derivata iz Irana.

Trenutni američki zakon dozvoljava sankcije protiv iranskog energetskog sektora, kao i stranih firmi koje kupuju prodaju i transportuju iransku naftu. Ali energetske sankcije su često delikatno pitanje jer bi ograničavanje snabdevanja moglo povećati cene globalnih roba koje su potrebne SAD i njihovim saveznicima.

Džejk Salivan, savetnik za nacionalnu bezbednost SAD, rekao je da će nove sankcije „dodatno uskratiti Iranu finansijska sredstva koja se koriste za podršku njegovih raketnih programa i pružiti podršku terorističkim grupama koje prete Sjedinjenim Državama, njihovim saveznicima i partnerima“.

Kazne imaju za cilj da ih blokiraju da koriste američki finansijski sistem i zabrane američkim građanima da se bave njima.

Izrael i Iran godinama vode rat u senci, ali retko su dolazili u direktan sukob. Međutim, sve češće eskalirajući napadi između Izraela i Irana i njegovih arapskih saveznika prete da gurnu Bliski istok bliže regionalnom ratu.

Iran je pokrenuo još jedan direktan napad na Izrael u aprilu, ali je nekoliko njegovih projektila dostiglo svoje ciljeve. Mnoge je oborila koalicija predvođena SAD, dok su drugi očigledno zakazali pri lansiranju ili su se srušili u letu.

Ministarka finansija Dženet Jelen rekla je u petak da Sjedinjene Države „neće oklevati da preduzmu dalje mere kako bi Iran pozvale na odgovornost“.