UN kažu da je pomoć koja ulazi u Gazu na najnižem nivou u poslednjih nekoliko meseci

UN kažu da je pomoć koja ulazi u Gazu na najnižem nivou u poslednjih nekoliko meseci

Ujedinjene nacije su iznele zabrinjavajuće informacije o humanitarnoj situaciji u Gazi, navodeći da je nivo pomoći koji stiže u ovu oblast trenutno na najnižem nivou u poslednjih nekoliko meseci. Zvaničnici upozoravaju da su kritične tačke spasa na severu Gaze, gde je Izrael nedavno nastavio svoju vojnu ofanzivu, prekinute.

Zamenik portparola UN-a, Farhan Hak, preneo je uznemirujuće vesti, ističući da su glavni prelazi na severu Gaze zatvoreni, te da od početka oktobra nije stigla hrana ili osnovne zalihe. Više od 400.000 ljudi na severu teritorije se suočava sa sve većim pritiskom da se premeste južnije.

Hak je opisao situaciju kao „užasnu“ širom severnog dela Gaze, naglašavajući da je celokupna teritorija suočena sa nesigurnošću. Bezakonje u ovom regionu, koje je dovelo do pljački kamiona sa humanitarnom pomoći i napada na humanitarne radnike, predstavlja ozbiljnu prepreku za pravovremenu isporuku pomoći. Osim toga, vojne operacije, zatvaranje graničnih prelaza i odlaganje ili odbijanje izraelskih dozvola za konvoje dodatno komplikuju situaciju.

Nezavisni istražitelj Ujedinjenih nacija za pravo na hranu, Majkl Fahri, nedavno je optužio Izrael za sprovođenje „kampanje gladi“ protiv Palestinaca tokom sukoba u Gazi, što je Izrael oštro negirao.

Izraelska misija pri UN-u nije odmah odgovorila na zahtev za komentar povodom izveštaja o poteškoćama u isporuci humanitarne pomoći, ali je istaknuto da je Izrael omogućio priliv hrane i pomoći u značajnim količinama.

S druge strane, organizacija MedGlobal, koja aktivno radi u Gazi od 2018. godine, saopštila je da je obnova vojne akcije izraelske vojske dovela zdravstvene ustanove na severu do „ivice kolapsa“.

Izraelske vlasti su naložile evakuaciju tri bolnice sa stotinama pacijenata, uključujući decu na intenzivnoj nezi – Kamal Advan, Al-Avda i indonežanska bolnica. Ove ustanove se takođe suočavaju sa ozbiljnim nedostatkom goriva.

Direktor Kamal Advana i glavni lekar MedGlobal-a, doktor Husam Abu Safija, upozorio je na ozbiljne povrede i smrtni ishod zbog napada na oblast Al Nadži. Odeljenje intenzivne nege bolnice je pretrpano, a situacija se može dodatno pogoršati ukoliko hitne službe ostanu bez goriva.

Širom Gaze, Svetski program za hranu UN-a nije uspeo da dostavi pakete hrane za više od milion Palestinaca zbog ograničenog pristupa pomoći. Distributivne tačke, kuhinje i pekare na severu takođe su ugrožene, s obzirom da im nedostaje pšeničnog brašna.

Unatoč izazovima, Hak ističe da agencija UN-a za palestinske izbeglice, UNRVA, i njihovi partneri nastavljaju sa deljenjem hrane, obroka i brašna određenim skloništima i širom teritorije.