Devizne rezerve NBS krajem septembra iznosile 28,2 milijardi evra

Devizne rezerve NBS krajem septembra iznosile 28,2 milijardi evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su krajem septembra iznosile 28,2 milijardi evra, što je povećanje za 54,7 miliona evra u odnosu na kraj avgusta, saopštila je danas NBS.

Neto devizne rezerve na kraju septembra iznosile su 24 milijarde evra i u odnosu na kraj avgusta povećane su za 53,8 miliona evra.

Ukupni prilivi u devizne rezerve u septembru iznosili su 183,1 miliona evra i ostvareni su po osnovu izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka, upravljanja deviznim rezervama, po osnovu donacija i drugim osnovima.

Odlivi iz deviznih rezervi realizovani su neto razduženjem države po osnovu deviznih kredita i plaćanja deviznih obaveza u ukupnom iznosu od 143,8 miliona evra, dok su ostali odlivi iznosili ukupno 146 miliona evra.

Na povećanje deviznih rezervi uticao je i pozitivan neto efekat tržišnih faktora u iznosu od 161,4 miliona evra, koji je u najvećoj meri rezultat rasta cene zlata u dolarima na međunarodnom tržištu za oko 4,6 odsto, dok je u suprotnom smeru delovalo slabljenje dolara u odnosu na evro za oko 0,8 odsto na međunarodnom tržištu.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 721,6 miliona evra i bio je za 47,7 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

U septembru dinar je nominalno oslabio prema evru za 0,1%, dok je na nivou godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto.

NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u septembru neto prodala 100 miliona evra.

Od početka 2024. godine, NBS je neto kupila 1,7 milijardi evra.