„Oplenačka berba“ u Topoli za vikend: U čast grožđa i vina

„Oplenačka berba“ u Topoli za vikend: U čast grožđa i vina

U čast grožđa i vina tradicionalna turističko-privredna manifestacija „Oplenačka berba“ biće održana u Topoli od petka, 11. oktobra do nedelje 13. oktobra 2024. godine.

Sabor izvornog narodnog stvaralaštva održaće se u 61. izdanju, a pokrovitelji su Opština Topola i Turistička organizacija „Oplenac“ iz Topole. Svi događaji odigraće se u Karađorđevom gradu, Vinskoj ulici i Vinskom trgu u središtu varoši pod Oplencom.

Bogat program „Oplenačke berbe“ kreće u petak kada će biti održan Dečji maskenbal u Vinskoj ulici, a na Vinskom trgu dečja pozorišna predstava i nastup dečjeg hora. Sledi nastup folkloraša , a u 19 časova na trgu će biti održan koncert narodne muzike.

Drugi dan festivala vina i grožđa počeće otvaranjem izložbe grožđa , voća i drugih poljoprivrednih proizvoda u topolskoj Vinskoj ulici, a 14. Nacionalnu izložbu pasa svih rasa organizovaće Kinološko društvo „Karađorđe“, na fudbalskom igralištu u selu Žabare.

Uslediće na Vinskom trgu koncerti izvornih pevačkih grupa i kulturno-umetničkih društava iz Srbije i regiona. U subotu program se završava koncertom Harisa Džinovića na Vinskom trgu u Topoli. Koncert će početi u 20 časova.

U nedelju, trećeg dana „Oplenačke berbe“, biće dodeljene nagrade za takmičare 20. Međunarodnog ocenjivanja vina i rakija , susreti mladih pevačkih grupa , Radionica tradicionalnog pevanja rudničkog kraja i koncerti folklornih ansambala .

U Šumadiji ovu manifestaciju narod zove „Vašar u Topoli“, odnosno Panađur koji se održava još iz vremena kneza Aleksandra Karađorđevića

Sabor izvornog narodnog stvaralaštva „Oplenačka berba“ zatvoriće Ivana Jordan u nedelju, koncertom koji će početi u 19 sati. Za sam kraj festivala organizatori najavljuju vatromet.