Afrikanci regrutovani da rade u Rusiji kažu da su bili prevareni da prave dronove za upotrebu u Ukrajini

Afrikanci regrutovani da rade u Rusiji kažu da su bili prevareni da prave dronove za upotrebu u Ukrajini

Oglasi na društvenim mrežama privukli su mlade Afrikanke obećavajući im besplatne avionske karte, novčane nagrade i uzbudljive avanture u Evropi, uz jednostavne zadatke poput završavanja kompjuterskih igara i testova rečnika. Međutim, mnoge od njih su nakon dolaska u Tatarstan otkrile surovu stvarnost – umesto studiranja u oblastima kao što su ugostiteljstvo, završile su u fabrici koja proizvodi ratno oružje, konkretno dronove koji se koriste u sukobu u Ukrajini.

U intervjuima za Asošiejted pres, radnice su iznele nezadovoljstvo zbog dugih radnih sati, loših radnih uslova i neispunjenih obećanja o platama. Kremlj regrutuje žene starosti od 18 do 22 godine iz raznih afričkih zemalja i južne Azije kako bi popunio hitan nedostatak radne snage u vojnoj industriji. U specijalnoj ekonomskoj zoni Alabuga, radnice su pod stalnim nadzorom, često bez potrebne zaštitne opreme, radeći s hemikalijama koje izazivaju ozbiljne zdravstvene probleme.

Prema izvorima, regrutovanje se širi i na druge delove sveta, dok su radnice suočene s teškim uslovima i sumnjivim obećanjima. S obzirom na sve veće probleme s kvalitetom dronova, analitičari upozoravaju da bi ovo moglo dovesti do opasnosti po sigurnost u regionu. Program „Alabuga Start“ predstavlja alarmantni primer kako se iskorišćavanje radne snage može koristiti u vojne svrhe, potencijalno ispunjavajući kriterijume trgovine ljudima.