Stoltenberg: NATO bi možda sprečio rusku invaziju da je Ukrajini dao dovoljno naoružanja posle 2014

Stoltenberg: NATO bi možda sprečio rusku invaziju da je Ukrajini dao dovoljno naoružanja posle 2014

Bivši generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, rekao je u intervjuu za Politiko da bi se rat u potpunosti mogao sprečiti da su zemlje članice NATO-a pružile dovoljno oružja Ukrajini nakon početka ruske okupacije Krima i dela Donbasa 2014. godine.

Stoltenberg je istakao da rat nije započeo 2022. godine, već 2014. godine prilikom nelegalne aneksije Krima i ulaska Rusije u istočni Donbas. Saveznici iz NATO-a su pružili određenu podršku Ukrajini, ali on ističe da je ta podrška bila ograničena. Stoltenberg je podsetio da je posetio centar za obuku NATO-a u Javorivu, gde se obučavaju ukrajinski vojnici, još 2015. godine.

Napominjući da je radio naporno kako bi ubedio zemlje članice NATO-a da pruže veću vojnu podršku i obuku Ukrajini, Stoltenberg je istakao da je to bilo izuzetno teško zbog politike NATO-a koja nije uključivala pružanje smrtonosne podrške Ukrajini.

Stoltenberg je izrazio uverenje da bi, da su zemlje NATO-a više naoružale Ukrajinu posle 2014. godine, mogli sprečiti invaziju Rusije ili bar otežati situaciju za potencijalnu invaziju. Dodao je da je isporuka oružja nakon 2022. godine mogla sprečiti rat umesto podržati odbranu Ukrajine u ratu.