Danijel Rikardo na pragu novog izazova u Australiji nakon odlaska iz Formule 1

Danijel Rikardo na pragu novog izazova u Australiji nakon odlaska iz Formule 1

Karijera Danijela Rikarda u Formuli 1 možda je došla do kraja, ali je dobio privlačnu ponudu da se takmiči u australijskom superautomobilskom šampionatu. Rikardo, osmostruki pobednik trka Formule 1, je nedavno otpušten iz Red Bull Racing tima nakon neuspešne sezone 2024, označavajući tako kraj njegove 14-godišnje karijere u F1.

Iako je Rikardo ostavio značajan trag u svetu Formule 1, posebno kao jedno od ključnih lica popularnosti sporta u Sjedinjenim Američkim Državama, koje je podstakla Netfliksova serija „Drive To Survive“, on nije pokazao interesovanje za prelazak u američke automobilske trke poput Indycar-a ili Nascar-a.

Šef australijskog superautomobilskog šampionata, Šejn Hauard, izjavio je da bi Rikardo bio dobrodošao da se pridruži najprestižnijoj trkačkoj seriji u Australiji. Hauard je ovo saopštio uoči trke Bathurst 1000 u Novom Južnom Velsu, na stazi udaljenoj oko 200 kilometara zapadno od Sidneja.

Rikardo je ranije izrazio želju da se takmiči za titulu „Kralja planine“ na legendarnoj stazi Mount Panorama u Bathurstu, kao i da je već imao priliku da testira superautomobile u prethodnim godinama.

Hauard je istakao da bi imati Rikarda kao vozača bilo fantastično iskustvo za superautomobilsku seriju, s obzirom na njegovu veliku ličnost i kvalitete. Istakao je da postoji otvorena ponuda za Rikarda da se pridruži njihovom timu.

Prethodno je najavljeno da će superautomobilski šampionat stupiti u kontakt sa Rikardovim menadžmentom nakon zvaničnog završetka njegove F1 karijere. Rikardo će u novoj sezoni biti zamenjen od strane novozelandskog vozača Lijama Lovsona.