El Salvador kaže da su dva migranta poginula kada su meksički vojnici otvorili vatru

El Salvador kaže da su dva migranta poginula kada su meksički vojnici otvorili vatru

Vlada El Salvadora saopštila je u sredu da su dva njena migranta, uključujući 17-godišnjaka, poginula kada su dva meksička vojnika otvorila vatru na kamion kojim su se vozili prošle nedelje.

Još jedna maloletna migrantkinja, 11-godišnja Egipćanka, takođe je poginula u pucnjavi zajedno sa svojom 18-godišnjom sestrom. Oba vojnika su razrešena dužnosti i predata tužiocima.

Ukupno šest migranata je poginulo kada su vojnici pucali u kamion nakon što su tvrdili da su čuli „detonacije“ pre otvaranja vatre. Meksički zvaničnici su rekli da su druga dva ubijena migranta iz Perua i Hondurasa.

Međutim, meksički zvaničnici su uporno odbijali da potvrde detalje o žrtvama, dovodeći u sumnju obećanja nedavno inaugurisane predsednice Klaudije Šejnbaum o transparentnosti i poštovanju ljudskih prava.

Pucnjava se dogodila 1. oktobra – prvog dana Šejnbauma na funkciji – u blizini grada Tapačula, blizu granice sa Gvatemalom. Ovu oblast često koriste krijumčari migranata, ali u regionu deluju i zaraćeni narko-karteli.

Ministarstvo spoljnih poslova El Salvadora zahtevalo je detaljnu istragu o događajima koji su doveli do smrti 17-godišnjeg dečaka i 57-godišnjeg muškarca.

Prethodno je ministarstvo spoljnih poslova Perua potvrdilo da je jedan Peruanac ubijen i zahtevalo „hitnu istragu“ o ubistvima. Peru i Meksiko imaju narušene odnose od diplomatske svađe 2022.

To je bilo najgore ubistvo migranata koje su izvršile vlasti u Meksiku od kada je policija u severnoj državi Tamaulipas ​​ubila 17 migranata 2021.