Nemačka smanjila ekonomske prognoze

Nemačka smanjila ekonomske prognoze

Nemačka vlada je objavila revidiranu prognozu koja predviđa pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 0,2% u 2024. Ovo je značajno smanjenje u odnosu na prethodno očekivani rast od 0,3%. Ova nova revizija označava drugu uzastopnu godinu recesije za Nemačku, ekonomsku silu Evropske unije, nakon prošlogodišnjeg smanjenja od 0,3%.

Ministarstvo ekonomskih poslova Nemačke izjavilo je da su rani pokazatelji, poput industrijske proizvodnje i poslovne klime, ukazali na nastavak ekonomskog pada u drugoj polovini 2024. godine. Od 2018. godine, nemačka ekonomija nije ostvarila značajan rast, a ministar ekonomije Robert Habek ističe da su strukturni problemi zemlje, zajedno sa globalnim izazovima, doprineli ovoj situaciji.

Habek je naglasio da je Nemačka suočena sa strukturalnim izazovima koji su postali sve izraženiji. Dodatno, u kontekstu trenutne krize, zemlja se nalazi između Kine i SAD-a te mora pronaći svoj put. Ministar predviđa rast BDP-a od 1,1% u 2025, što je nešto više od prethodne vladine prognoze od 1%. Istakao je da je Nemačka zemlja sa velikim potencijalom, te da će adekvatna implementacija vladinih mera podrške rezultirati jačim ekonomskim rastom i većim brojem zaposlenih.

S druge strane, nemački ministar finansija Kristijan Lindner kritikovao je ekonomsku politiku vlade, ističući da je dugi niz godina nemačka ekonomija bila opterećena birokratijom, visokim porezima i centralno planiranim ekonomskim merama usmerenim ka borbi protiv klimatskih promena i redistribuciji bogatstva.

Nemačka, kao najveća ekonomija evrozone, zaostaje za svojim partnerima već nekoliko godina, posebno zbog kontinuiranog opadanja proizvodnje. U 2023. godini, Nemačka je bila jedina članica Grupe sedam koja je zabeležila pad u ekonomskim ugovorima.