Diplomata: Moguće učešće Rusije na drugom samitu mira ne podrazumeva direktne razgovore

Diplomata: Moguće učešće Rusije na drugom samitu mira ne podrazumeva direktne razgovore

Rusija će verovatno biti pozvana na drugi samit mira, ali to ne znači automatski da će doći do direktnih razgovora između Ukrajine i Rusije. Prema rečima ukrajinskog ambasadora u Turskoj, Vasilja Bodnara, samit će okupiti međunarodnu zajednicu radi podrške pravednom miru u Ukrajini, a ne radi stvaranja sukoba između Ukrajine i Rusije. Ideja je da se zajedno izgradi osnova za stabilan mir u Ukrajini i da se insistira na njegovoj implementaciji od strane Rusije.

Bodnar je naglasio da eventualno učešće Rusije na samitu ne znači nužno da će biti direktnih pregovora, već će se pregovori odvijati kroz posrednike. Planirano je da se datum i mesto održavanja samita odrede do kraja godine, ali su ti planovi trenutno na čekanju zbog pokušaja Rusije i drugih zemalja da nametnu svoje viđenje budućnosti.

Ukrajinski ambasador izražava nadu u aktivno učešće Turske kako u posredničkim aktivnostima, tako i u organizaciji samita. On ističe da je ključno da se Ukrajina uključi u sve dogovore, jer svaki pokušaj bez prisustva Ukrajine osuđen je na neuspeh.

Prema informacijama iz Kabineta ukrajinskog predsednika, datum održavanja drugog samita mira biće određen nakon završetka konferencija o tačkama Formule mira, koje su planirane za oktobar.