Irska će promeniti uslove za Ukrajince

Irska će promeniti uslove za Ukrajince

Irska vlada razmatra mogućnost okončanja programa koji pruža besplatan smeštaj novim ukrajinskim tražiocima azila koji stižu u zemlju, prema izveštaju Irish Timesa. Planira se uvođenje pravila „maksimalnog boravka“ kako bi se podstakle izbeglice koje već borave u javno finansiranim smeštajima da preuzmu odgovornost za sebe.

U poslednjim mesecima, nekoliko članica EU postepeno je smanjivalo socijalnu podršku za ukrajinske izbeglice, podstičući ih da traže posao ili napuste zemlju. Kijev je takođe pozvao evropske zemlje da smanje finansijsku pomoć svojim građanima koji su u inostranstvu, u nadi da će motivisati muškarce koji ispunjavaju uslove za regrutovanje da se vrate u Ukrajinu.

Prema članku objavljenom u Irish Timesu, planirani prekid besplatnog smeštaja mogao bi stupiti na snagu u martu naredne godine. Razmatra se i mogućnost automatskog ukidanja besplatnog smeštaja za Ukrajince čija zarada pređe određeni prag, među drugim merama koje razmatraju irske vlasti.

Odeljenje za integraciju, prema podacima citiranim u Irish Timesu, navodi da trenutno 35.833 ukrajinskih tražilaca azila živi u smeštajima koje je obezbedila država. U maju su irske vlasti smanjile socijalnu pomoć i ograničile finansirani smeštaj za novopridošlice na 90 dana, umesto neograničenog boravka.

Ministarka socijalne zaštite, Heder Hamfris, je istakla potrebu za ovim merama, navodeći da prethodni aranžmani socijalne pomoći nisu dugoročno održivi. Takođe je naglasila da Irska ne želi biti privlačnija od drugih evropskih zemalja.

Mađarska je takođe najavila da izbeglice iz Ukrajine koje nisu direktno pogođene sukobom više neće imati pravo na besplatan smeštaj, osim u slučaju ugroženih pojedinaca. Evrostat je izvestio da je u Nemačkoj za mesec dana oko 236.925 ukrajinskih izbeglica izgubilo status privremene zaštite, koji im je omogućavao produženi boravak bez viza, besplatan smeštaj, medicinsku negu i obrazovanje.