Izraelski ministar odbrane najavio smrtonosnu odmazdu za iranski napad, sukobi u Gazi eskaliraju

Izraelski ministar odbrane najavio smrtonosnu odmazdu za iranski napad, sukobi u Gazi eskaliraju

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je u sredu da će izraelski odgovor na nedavni iranski raketni napad biti „smrtonosan“ i „iznenađujući“, ističući da će Iran „platiti cenu“ za napad od 1. oktobra, kada je ispaljeno više desetina projektila na Izrael. Njegova izjava dolazi u trenutku dok izraelske snage sprovode masovnu ofanzivu u Gazi i nastavljaju borbe sa Hezbolahom u Libanu.

U isto vreme, izraelski premijer Benjamin Netanjahu i predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden održali su prvi telefonski razgovor posle sedam nedelja. Razgovarali su o eskalaciji sukoba i potencijalnim vojnim i diplomatskim potezima.

Na severu Gaze, borbe između izraelskih snaga i Hamasa dovele su do velikih civilnih žrtava, saopštili su palestinski zvaničnici, dok tri bolnice na tom području prete da budu zatvorene zbog intenzivnih sukoba. Izraelski vazdušni napadi i kopnena operacija doveli su do dodatnih razaranja u Džabaliji, gde su od nedelje pronađena tela više desetina civila.

Situacija u severnoj Gazi se dodatno komplikuje usled blokade i humanitarne krize, dok su stanovnici suočeni sa nemogućnošću evakuacije.