Policajac u zatvoru zbog uzimanja „najvećeg mita u istoriji Rusije“

Policajac u zatvoru zbog uzimanja „najvećeg mita u istoriji Rusije“

Moskovski sud je nedavno izrekao presudu bivšem istražitelju Maratu Tambijevu koji je osuđen na 16 godina zatvora i novčanu kaznu od 500 miliona rubalja zbog optužbi za najveći slučaj podmićivanja u savremenoj ruskoj istoriji. Pored njega, i njegova podređena Kristina Ljahovenko dobila je kaznu od 9 godina zatvora. Oboje su takođe diskvalifikovani iz obavljanja javnih funkcija nakon puštanja na slobodu. Tambijev je proglašen krivim za primanje mita u velikim razmerama i zloupotrebu ovlašćenja, dok je Ljahovenko osuđena za primanje mita, zloupotrebu ovlašćenja i falsifikovanje dokaza.

Prema sudskim dokumentima, Tambijev je bio povezan sa razbijanjem lokalnog ogranka međunarodnog sindikata sajber kriminala Infraud Organization dok je bio major u Istražnom komitetu Moskovskog okruga. On je pokušao iznuditi novac od organizacije, pretio zaplenom velike sume kriptovalute koju su članovi organizacije akumulirali. Četiri člana sindikata ponudila su Tambijevu i Ljahovenko deo mita, ali su njihove radnje prijavljene ruskoj Federalnoj službi bezbednosti (FSB), što je rezultiralo njihovim hapšenjem.

Sud je naložio povraćaj značajne sume novca od optuženih, zajedno sa dodatnom odštetom od Tambijeva za njegove zločine. Tambijev je kažnjen i novčanom kaznom. Organizaciju je osnovao ukrajinski državljanin Svjatoslav Bondarenko, a prema podacima Ministarstva pravde SAD, grupa je imala veliki broj registrovanih članova širom sveta i bila je poznata po svojim kriminalnim aktivnostima.

Američke vlasti su optužile članove Organizacije za prevaru za širok spektar kriminalnih aktivnosti, uzrokujući velike gubitke žrtvama. Njihov cilj je bio da prisvoje značajnu sumu novca, prema podacima američkog Ministarstva pravde.