Brazil obnavlja uslugu platforme X nakon više od mesec dana gašenja

Brazil obnavlja uslugu platforme X nakon više od mesec dana gašenja

Sudija brazilskog Vrhovnog suda, Aleksandar de Moraes, odobrio je u utorak obnavljanje usluge platforme društvenih medija X, više od mesec dana nakon što je platforma bila ugašena širom zemlje. Ova odluka je objavljena na zvaničnom veb sajtu suda.

Platforma X bila je blokirana u Brazilu 30. avgusta, u zemlji koja ima 213 miliona stanovnika, a gde se procenjuje da između 20 i 40 miliona ljudi koristi ovu društvenu mrežu. De Moraes je naredio gašenje platforme nakon višemesečnog sukoba sa Maskom oko pitanja slobode govora, krajnje desničarskih naloga i širenja dezinformacija.

Elon Mask je javno kritikovao de Moraesa, nazivajući ga autoritarnim i cenzorom, dok su sudske odluke, uključujući suspenziju X na nacionalnom nivou, više puta dobijale podršku drugih članova suda.

I pored Maskovog bahatog stava, platforma X je na kraju ispoštovala sve zahteve sudije de Moraesa, što je uključivalo blokiranje određenih naloga, plaćanje neizmirenih kazni i imenovanje pravnog zastupnika. Neispunjavanje poslednjeg zahteva dovelo je do suspenzije platforme.

Obnavljanjem usluge, X se ponovo uključuje na jedno od najvećih tržišta društvenih medija, čime se otvara nova faza u ovom kompleksnom odnosu između zakonodavne vlasti i tehnoloških kompanija u Brazilu.