Ambasador Hil: Litijum kao prilika za Srbiju, ali odluke su na narodu

Ambasador Hil: Litijum kao prilika za Srbiju, ali odluke su na narodu

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Kristofer Hil, izjavio je da je litijum ključna komponenta budućnosti i prilika za Srbiju, ali da će konačne odluke o njegovom rudarenju morati da donesu građani Srbije.

U intervjuu za N1, Hil je istakao značaj slobode okupljanja i podržao pravo građana da se protive rudarenju litijuma. Međutim, naglasio je da su neki od učesnika protesta proruski orijentisani i da ne brinu o litijumu, već o smeru Srbije prema Zapadu. „Ako sam ja Srbin, bio bih zabrinut,“ kazao je Hil, dodajući da je sloboda okupljanja suštinski važna za demokratiju.

On je ukazao na to da SAD ne podržavaju demonstracije, ali da se suočavaju sa izazovima u vezi sa tim. „Trudimo se da ne dođe do situacije da američki poreski obveznici finansiraju internu debatu unutar srpskog naroda,“ rekao je Hil, ističući da Rusija ne investira u Srbiju i da pokušava da uspori njen put prema Zapadu.

Ambasador je naglasio da litijum predstavlja ključnu ekonomsku priliku za Srbiju, ističući da ga trenutno eksploatišu SAD i nekoliko evropskih zemalja, uključujući Nemačku. Hil je podvukao da Srbija mora da unapredi vladavinu prava i slobodu medija kako bi ostvarila ambicije za članstvo u Evropskoj uniji.

Takođe, komentarisao je dijalog Beograda i Prištine, ukazujući na potrebu za normalizacijom odnosa između Srbije i Kosova. Hil je izrazio nadu da će taj proces biti nastavljen i da će doneti korist građanima obe strane.

Na kraju, ambasador je govorio o mogućem ukidanju viza za građane Srbije, navodeći da bi to moglo postati realnost uz poboljšanje ekonomskih i političkih reformi. „Voleo bih da se to desi, kao što se dogodilo sa Korejom ili Poljskom,“ zaključio je Hil.