Merdare posle odluke Prištine: Prolaze samo kamioni sa sirovinama

Merdare posle odluke Prištine: Prolaze samo kamioni sa sirovinama

Posle odluke Prištine da povuče meru o zabrani ulaska robe iz centralne Srbije reporter RTS-a sa lica mesta javlja da kamioni prolaze, ali ne sa gotovim proizvodima, već natovareni sirovinama ili poluproizvodima. Ulazak gotovih proizvoda još nije dozvoljen iako je odluka najavljena još juče.

Šta je u pitanju na Merdaru ne govore, ali kažu da još nisu dobili dopis iz Prištine.

Premijer u Prištini Aljbin Kurti potvrdio je na konferenciji za medije juče da će biti ukinuta zabrana plasmana robe i rekao da će za sada roba moći da se kreće jedino preko Merdara, gde će biti podvrgnuta kontroli carinske službe.

Kontrola kamiona i prolaz jedino preko Merdara odvijaće se sve dok ne budu stigli skeneri, planirani za sve punktove, pojašnjeno je juče u Prištini.

U Prištini su zabranili robu iz centralne Srbije nakon što su pripadnici MUP-a Srbije prošle godine uhapsili trojicu policajaca albanske nacionalnosti.

Priština je odgovorila odlukom da zabrani srpsku robu, zbog sumnje da se u kamionima sa robom iz centralne Srbije prevozi oružje.

Mera bezbednosti je kasnije donekle ublažena tako što je dozvoljen plasman sirovina i poluproizvoda iz centralne Srbije, potrebnih za finalnu proizvodnju na KiM.