Izraelski udari pomeraju ravnotežu snaga na Bliskom istoku, uz podršku SAD

Izraelski udari pomeraju ravnotežu snaga na Bliskom istoku, uz podršku SAD

Izraelska vojna kampanja intenzivno cilja iranske oružane saveznike duž skoro 2.000 milja dugog dela Bliskog istoka, preteći direktnom sukobu sa Iranom. Ove operacije mogle bi okončati dve decenije iranske dominacije u regionu, koja je nenamerno pojačana američkom invazijom na Irak 2003. godine.

U Vašingtonu, Tel Avivu, Jerusalimu i arapskim prestonicama, vodi se rasprava o ulozi Sjedinjenih Država u ovoj eskalaciji. Dok neki izraelski i američki konzervativni savetnici zagovaraju dodatnu podršku Izraelu u suzbijanju iranskog uticaja, kritičari upozoravaju na moguće neželjene posledice, podsećajući na iskustva iz američkog rata u Iraku.

Izraelski udari su već devastirali ključne iranske saveznike poput Hezbolaha u Libanu i Huta u Jemenu, dok je izraelska kampanja protiv Hamasa u Gazi još u toku. U međuvremenu, Iran je lansirao balističke rakete na Izrael u znak odmazde za izraelske napade, što povećava rizik od šireg regionalnog sukoba.

Američki lideri i dalje podržavaju izraelske operacije, ali pozivaju na uzdržanost i traže diplomatsko rešenje, dok se mnogi pitaju kako će se ovaj konflikt na kraju razviti i kakve će posledice imati po strateški pejzaž Bliskog istoka.