Otkriće najudaljenije galaksije sa rotirajućim diskom dovodi u pitanje trenutne teorije formiranja

Otkriće najudaljenije galaksije sa rotirajućim diskom dovodi u pitanje trenutne teorije formiranja

Istraživači su nedavno otkrili galaksiju nazvanu REBELS-25, koja se smatra najudaljenijom galaksijom sličnom Mlečnom putu do sada posmatranom. Ova galaksija diska je zapažena u stanju u kojem se nalazila pre oko 700 miliona godina, kada je univerzum bio relativno mlad.

Nalazi istraživanja su iznenađujući jer su otkriveni rotacija i struktura galaksije REBELS-25, koji se razlikuju od očekivanja zasnovanih na trenutnom shvatanju formiranja galaksija. Uobičajeno se pretpostavlja da bi rane galaksije trebalo da izgledaju haotičnije, međutim, ova galaksija pokazuje organizovanost nalik današnjim galaksijama.

Studija koja je objavljena u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society detaljno opisuje ovo otkriće. Astronomi su koristili ALMA teleskop, u partnerstvu sa Evropskom južnom opservatorijom (ESO), kako bi istražili rotaciju i strukturu galaksije REBELS-25. Ovo otkriće postavlja pitanja o vremenskom okviru evolucije galaksija i potencijalno transformiše naše razumevanje formiranja galaksija i evolucije univerzuma.