Ukrajina očekuje pozitivne signale o članstvu u NATO na sastanku u Ramštajnu

Ukrajina očekuje pozitivne signale o članstvu u NATO na sastanku u Ramštajnu

Ukrajina očekuje pozitivne signale u vezi sa napretkom prema punopravnom članstvu u NATO-u na sastanku Ukrajinske kontakt grupe za odbranu koji će se održati na nivou lidera u Ramštajnu. Oleksandar Kornijenko, prvi zamenik predsednika Vrhovne rade, izneo je ova očekivanja tokom razgovora o geopolitici u Centru za evropsku politiku u Briselu.

Kornijenko je istakao da je došlo vreme da Ukrajina podeli svoj plan pobede sa partnerima i da čuje optimistične reči od NATO-a u vezi sa budućim članstvom. On je naglasio važnost donošenja političkih odluka zasnovanih na određenim pokazateljima i predlozima.

Delegacija ukrajinske vlade, uključujući i rukovodstvo Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, trenutno se nalazi u Vašingtonu kako bi se pripremila za predstojeći sastanak u formatu Ramštajn. Kornijenko je izjavio da je prisustvo visokog nivoa na ovom sastanku od ključne važnosti za Ukrajinu i da se očekuju važne odluke.

Govoreći o spremnosti Ukrajine za članstvo u NATO-u, Kornijenko je istakao da je ukrajinska vojska veoma bliska standardima NATO armija, posebno na bojnom polju. On je naglasio potrebu za usvajanjem neophodne zakonske regulative radi poboljšanja organizacije rada štabova, ali je istakao da je to teško učiniti za vreme rata.

Kada je reč o bezbednosnim garancijama, Kornijenko je istakao da bi najbolja garancija bilo punopravno članstvo u NATO-u. On je naglasio da Ukrajina nastavlja da teži punopravnom članstvu i da bi bilo koji drugi oblik saradnje sa NATO-om bio teško prihvatljiv za društvo.

Kornijenko je zaključio da bi signali koje Ukrajina dobije na sastanku u Ramštajnu mogli da utiču na donošenje odluka na samitu NATO-a u Vašingtonu, što je od velike važnosti za budućnost članstva Ukrajine u alijansi. On je istakao da je sada vreme da se utvrde uslovi pod kojima Ukrajina može da započne praktičan put ka punopravnom članstvu u NATO-u.