Novi lider položio zakletvu za prelazni predsednički savet Haitija usred optužbi za korupciju

Novi lider položio zakletvu za prelazni predsednički savet Haitija usred optužbi za korupciju

Lesli Volter je u ponedeljak položio zakletvu kao novi lider prelaznog predsedničkog saveta Haitija, nasledivši Edgarda Leblana Filsa u rotirajućem vođstvu. Volter je preuzeo funkciju u trenutku kada se trojica članova saveta suočavaju s ozbiljnim optužbama za korupciju, što baca senku na političku stabilnost zemlje.

U svom prvom govoru, Volter je obećao transparentnost i naglasio da je bezbednosna situacija u zemlji, koja je pogođena nasiljem bandi, daleko od zadovoljavajuće. „Radimo na ponovnom uspostavljanju bezbednosti u celoj zemlji“, rekao je, istovremeno odajući počast žrtvama nedavnog masakra u Pont-Sondeu, gde je više od 70 ljudi ubijeno.

Volter je preuzeo rukovođenje savetom manje od nedelju dana nakon što je agencija za borbu protiv korupcije optužila trojicu članova saveta za traženje mita od 750.000 dolara kako bi pomogli direktoru Državne kreditne banke da zadrži svoj posao. Optuženi članovi, Smit Avgustin, Emanuel Vertiler i Luj Žerald Žil, negirali su optužbe i odbili da komentarišu tokom ceremonije.

Prelazni predsednički savet je formiran kako bi pomogao u vođenju Haitija i organizovanju izbora, s ciljem stabilizacije zemlje do 2026. godine.