Studija otkriva da subvencije za električna vozila pomažu klimi i proizvođačima automobila – ali po ceni

Studija otkriva da subvencije za električna vozila pomažu klimi i proizvođačima automobila – ali po ceni

Nova studija pokazuje da su poreski krediti za električna vozila prema Zakonu o smanjenju inflacije smanjili zagađenje i podstakli američke proizvođače automobila, ali su u velikoj meri koristili kupcima koji bi kupili električna vozila bez subvencija.

Novo istraživanje tima ekonomista pokazuje da su poreski krediti za električna vozila prema Zakonu o smanjenju inflacije (IRA) smanjili zagađenje klime i podstakli američke proizvođače automobila, ali po ceni. Većina kupaca automobila koji bi imali koristi od subvencije bi ionako kupili električno vozilo, što je dovelo do pitanja o dolarima poreskih obveznika potrošenim na sprovođenje politike čistije energije.

Studija, objavljena 7. oktobra kao radni dokument Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja, nudi najsveobuhvatniji pogled do sada na ekonomske efekte subvencija za električna vozila (EV) dozvoljene Zakonom o smanjenju inflacije iz 2022. godine. vest je dobra: električna vozila kupljena nakon što je zakon stupio na snagu povećala su profit američkih proizvođača automobila, uložila novac u džepove potrošača koji primaju maksimalni poreski kredit od 7.500 dolara i koristili životnoj sredini.

U ekonomskom smislu, istraživači zaključuju da su nove poreske subvencije za električna vozila požnjele 1,87 dolara u američkim beneficijama za svaki dolar državne potrošnje kada se računaju subvencije koje su postojale pre IRA. Međutim, prema scenariju bez subvencija za električna vozila, politika IRA-e je donela samo 1,02 dolara u američkim beneficijama po dolaru državne potrošnje.

Iz perspektive poreske politike, isplata je imala svoju cenu.

Istraživači su otkrili da je 75% subvencija za električna vozila za koje se traži IRA otišlo potrošačima koji bi ionako kupili električno vozilo. Prema tome, naučnici procenjuju da vlada troši 32.000 dolara za svaki dodatni prodat EV.

„Ova politika nije domaća“, kaže Hunt Allcott, viši saradnik na Stenfordskom institutu za istraživanje ekonomske politike (SIEPR) i profesor društvenih nauka o životnoj sredini na Stenford Doerr školi za održivost, koji je koautor studije. „Dok su poreski krediti IRA za električna vozila usporili klimatske promene i prebacili proizvodnju na američke proizvodne firme, oni takođe nameću visoke troškove američkim poreskim obveznicima.

Istraživači sugerišu da bi IRA mogla biti daleko korisnija da je omogućila veće poreske kredite čistijim električnim vozilima. Razlog je taj što ekološki troškovi vožnje električnog vozila značajno variraju među električnim vozilima. Na primer, prelazak sa hibridne Toiote Prius na električni Tesla Cibertruck podržava usvajanje vozila sa čistijom energijom, ali Cibertruck stvara više zagađenja.

Koristeći detaljne podatke o prodaji iz dilera, istraživački tim sa Stanforda; Univerzitet Duke; Univerzitet Kalifornije, Berkli; a Univerzitet u Čikagu otkriva da su kupci električnih vozila daleko najveći korisnici poreskih kredita IRA. Sledeći na listi pobednika su američki proizvođači automobila, i to ne samo zato što je prodaja EV-a porasla: IRA zahteva da se EV-ovi moraju sklapati u Severnoj Americi, a njihove glavne komponente moraju da budu dobijene iz SAD i njenih saveznika da bi bili podobni za poreski kredit .

Istraživači otkrivaju da je „održavanje saveznika“, kako se često nazivaju potezi vlada da ojačaju lance snabdevanja, imalo različite rezultate.

„Ove subvencije su koristile američkim potrošačima i američkim firmama, a pomogle su i povrijedile saveznike SAD“, rekao je Feliks Tintelnot, vanredni profesor ekonomije u Dukeu. „Saveznici SAD su imali koristi od manjeg zagađenja klime, ali su takođe izgubili profit za američke proizvođače vozila.

Autori studije su došli do svojih zaključaka koristeći jedinstveni skup podataka koji su sakupili koji je uključivao detaljne zapise o cenama vozila, zakupu i odlukama o kupovini u mesecima pre i nakon što su određeni modeli vozila stekli i izgubili pravo na IRA subvencije. Istraživači su takođe primenili matematički model odluka potrošača o tome koja vozila da kupe i odluke proizvođača automobila o tome koja vozila da prodaju.

„Ova politika „kupuj američku“ suprotstavlja trgovinu i životnu sredinu“, kaže Džozef Šapiro, vanredni profesor na UC-Berkliju, koji je trenutno gostujući naučnik na Odeljenju za ekonomiju Stenforda na Fakultetu humanističkih nauka i nauka. „Subvencije IRA-e su unapredile elektrifikaciju vozila ograničavajući inostranu konkurenciju. Ovo je napredovanje u globalnoj klimatskoj politici, ali čini preokret u globalnoj trgovinskoj saradnji.“

Studija takođe analizira IRA-inu „rupu u zakupu“, koja omogućava svakom zakupu EV vozila da se kvalifikuje za subvencije, bez obzira gde se vozilo proizvodi. Studija otkriva da ovo izuzeće uglavnom podstiče potrošače da nabavljaju vozila stranog porekla i traže poreski kredit bez značajne koristi za životnu sredinu.