Koliko smrti koje se mogu izbeći utiču na ekonomiju?

Koliko smrti koje se mogu izbeći utiču na ekonomiju?

Dva nova rada u časopisu Prirodna medicina od strane globalnog istraživačkog tima ističu ekonomsku vrednost smanjenja smrtnih slučajeva koji se mogu izbeći.

Prvi rad „primjenjuje nove metode za procjenu ekonomske vrijednosti smanjenja smrtnih slučajeva koji se mogu izbjeći širom svijeta, otkrivajući da je 2019. godine 40 miliona smrtnih slučajeva bilo izbjeći – to jest, mogli su biti spriječeni ili odloženi da su pojedinci u svim zemljama imali pristup najboljoj dostupnoj zdravstvenoj zaštiti “, kaže koautor studije Diego S. Cardoso, docent na Odseku za poljoprivredu i ekonomiju potrošača, deo Koledža za poljoprivredne, potrošačke i nauke o životnoj sredini na Univerzitetu Ilinois Urbana-Šampaign.

Cardoso dodaje: „Ekonomska vrednost smanjenja ovih smrtnih slučajeva koji se mogu izbeći je ekvivalentna 23% godišnjeg globalnog prihoda, što sugeriše da bi značajna poboljšanja zdravlja mogla dovesti do značajnih ekonomskih koristi i ohrabriti kreatore politike da više ulažu u promociju zdravlja i zdravstvenu zaštitu.

Drugi dokument se „nadovezuje na te nalaze da kvantifikuje ekonomsku vrednost smanjenja smrtnosti od nezaraznih bolesti i povreda koje se može izbeći, naglašavajući značajne finansijske koristi takvog smanjenja u različitim regionima i uzrocima smrti. On pruža okvir za kreatore politike da daju prioritet zdravstvenim intervencijama do upoređujući ekonomske uticaje smanjenja mortaliteta sa drugim sektorima“, rekao je Cardoso.