Nova imunoterapija pokazuje potpune odgovore kod limfoma ćelija plašta

Nova imunoterapija pokazuje potpune odgovore kod limfoma ćelija plašta

Pacijenti sa retkim rakom krvi koji se ponovo javio ili su postali otporni na lečenje pokazali su visoku stopu odgovora na moćni novi imunoterapijski lek, u kliničkom ispitivanju koje je vodio Peter Mac.

Ispitivanje NP30179 u ranoj fazi uključivalo je 60 pacijenata koji su lečeni glofitamabom, lekom koji koristi imuni sistem pacijenata u borbi protiv raka.

Profesor Majkl Dikinson je rekao da su svi pacijenti u ispitivanju imali nekontrolisani MCL uprkos tome što su primili u proseku dva prethodna tretmana, a ipak su za većinu primećeni „potpuni odgovori“.

Potpun odgovor znači da je pacijentov rak krvi postao neotkriven, a to je primećeno kod 78% učesnika u ispitivanju. Ukupna stopa odgovora, uključujući pacijente koji su imali potpun ili delimičan odgovor, bila je 85%.

„Ovo su impresivni rezultati u grupi pacijenata sa jako prethodno lečenim MCL, karcinomom koji se obično smatra neizlečivim“, kaže profesor Dikinson, koji vodi tok agresivnog limfoma u Peter Macu.

„Uzbudljivi odgovori koje smo primetili sugerišu potencijalnu promenu u praksi, međutim, globalno je u toku veće kliničko ispitivanje faze III i njegovi rezultati se željno iščekuju.“

Rezultati završenog kliničkog ispitivanja faze I/II objavljeni su 4. oktobra u Časopisu kliničke onkologije.

Značajno je da su pozitivni odgovori na glofitamab primećeni u podskupini pacijenata sa MCL za koje se zna da imaju posebno lošu prognozu – to su pacijenti sa MCL koji imaju relaps nakon prethodnog lečenja lekom BTKi (inhibitor bruton tirozin kinaze).

U ispitivanju, MCL pacijenti sa prethodnim tretmanom BTKi pokazali su potpunu stopu odgovora od 71%, dok je ukupna stopa odgovora bila 74%. Očekuje se da će odgovori ovih pacijenata na hemoterapiju – trenutni standard nege – biti mnogo niži.

U ispitivanju faze I/II, učesnici su takođe primili pre-tretman drugom imunoterapijom, obinutuzumabom, ispred glofitamaba u nadi da će to smanjiti rizik od sindroma oslobađanja citokina (CRS).

Ovaj uobičajeni neželjeni efekat imunoterapije uključuje imuni sistem pacijenta koji reaguje previše agresivno. CRS je i dalje primećen kod 70% učesnika u ispitivanju, a profesor Dikinson je rekao da je to „izvodljivo uz odgovarajuću podršku“.

MCL je agresivan, relativno redak tip ne-Hodgkinovog limfoma. Oko 500 Australijanaca će ove godine dobiti dijagnozu MCL, a ovaj rak čini oko 5% do 10% svih ne-Hodgkinovih limfoma.

Ispitivanje faze III koje je u toku procenjuje glofitamab u kombinaciji sa drugim lekom i radi se u saradnji sa Australazijskom grupom za limfom leukemije.