Superiorni terapeutski potencijal mezenhimalnih stromalnih ćelija u lečenju kongenitalne mišićne distrofije

Superiorni terapeutski potencijal mezenhimalnih stromalnih ćelija u lečenju kongenitalne mišićne distrofije

Nedavna studija koju je vodio vanredni profesor Hidetoshi Sakurai i istraživač Nana Takenaka-Ninagava, objavljena u Stem Cell Research & Therapy, istražuje terapeutski potencijal mezenhimalnih stromalnih ćelija (iMSC) dobijenih iz induciranih pluripotentnih matičnih ćelija (iPS) kao potencijalni tretman za Ullrich kongenitalnu mišićnu distrofiju (UCMD).

UCMD je progresivna mišićna bolest koja se obično manifestuje u ranom detinjstvu i dovodi do slabosti mišića i kontraktura zglobova, što može uzrokovati respiratorne probleme. Ova bolest je povezana sa mutacijama u genima koji kodiraju kolagen tipa 6, što utiče na strukturu ekstracelularnog matriksa (ECM).

Mezenhimalne stromalne ćelije su identifikovane kao potencijalni terapeutski cilj za UCMD zbog njihove sposobnosti da luče kolagen tipa 6 i pomognu u održavanju homeostaze skeletnih mišića. Istraživački tim je prethodno pokazao da iMSC podržavaju regeneraciju mišića kod miševa sa genetskim nedostatkom.

U ovoj studiji, istraživači su uporedili efekte iMSC sa primarnim mezenhimalnim stromalnim ćelijama (Ad-MSC iz masnog tkiva i BM-MSC iz koštane srži) u modelu miševa sa UCMD. Svi tipovi MSC pokazali su sličnu morfologiju i ekspresiju kolagena tipa 6, ali su rezultati transplantacije otkrili značajne razlike u terapeutskoj efikasnosti.

Ključni nalazi:

  • Efikasnost transplantacije: Transplantacija BM-MSC dovela je do najvećeg COL6-pozitivnog područja, dok su iMSC generisale najviše multinukleiranih regenerisanih mišićnih vlakana i pokazale najbolje znake sazrevanja mišića.
  • Fibroza: Miševi transplantirani sa BM-MSC pokazali su značajnu fibrozu, dok su miševi sa transplantiranim iMSC bili oslobođeni fibroze čak do 24 nedelje nakon transplantacije.
  • Miogena diferencijacija: U sistemu ko-kulture, iMSC su najefikasnije promovisale miogenu diferencijaciju, a to je bilo povezano sa višim nivoima izraženosti gena IGF2.

Istraživači su zaključili da su iMSC superiorniji u promovisanju miogene diferencijacije u poređenju sa primarnim MSC, sa posebnim naglaskom na važnost IGF2 proteina. Ova otkrića otvaraju vrata budućim istraživanjima o mehanizmima koji stoje iza ovih efekata i potencijalnim kliničkim aplikacijama za lečenje UCMD i drugih mišićnih bolesti.

Za više informacija, istraživanje je dostupno pod nazivom: „Izraziti regenerativni kapacitet mišića indukovanih pluripotentnih mezenhimalnih stromalnih ćelija dobijenih iz matičnih ćelija kod miševa sa modelom Ullrich kongenitalne mišićne distrofije“ (Istraživanje i terapija matičnih ćelija, 2024).

Istraživački tim uključuje stručnjake iz različitih disciplina i institucija, a njihova otkrića pružaju nove uvide u mogućnosti korišćenja mezenhimalnih stromalnih ćelija za lečenje složenih mišićnih bolesti.