Kazahstanci odobrili plan za prvu nuklearnu elektranu

Kazahstanci odobrili plan za prvu nuklearnu elektranu

Kazahstan je na referendumu odobrio plan za izgradnju svoje prve nuklearne elektrane, prevazilazeći dosadnu ogorčenost zbog velikog izlaganja radijaciji od nuklearnih testova iz sovjetske ere.

Centralnoazijska zemlja je najveći svetski proizvođač uranijuma i ima ogromne rezerve nafte, ali pati od hronične nestašice energije.

Glasovi „da“ osvojili su 71,12 odsto na referendumu u nedelju, a izlaznost je bila 63,66 odsto, saopštila je u ponedeljak kazahstanska izborna komisija.

Kina, Francuska, Rusija i Južna Koreja su u trci za izgradnju nove elektrane, koja će se nalaziti na obali jezera Balhaš.

Predsednik Kasim-Žomart Tokajev, koji je izabran 2019. godine, kaže da će to postrojenje biti „najveći projekat u istoriji nezavisnog Kazahstana“.

Tokajev je u nedelju nagovestio da više voli „međunarodni konzorcijum sastavljen od globalnih kompanija opremljenih najsavremenijim tehnologijama“.

Kamp „Da“ je dominirao tokom kampanje, a protivnici zabrinuti zbog potencijalnih nesreća borili su se da se čuje.

Desetine su uhapšene u nedeljama koje su prethodile referendumu, javljaju lokalni privatni mediji.

Pitanje nuklearne energije je osetljivo s obzirom da je između 1949. i 1989. godine Sovjetski Savez tamo izvršio oko 450 nuklearnih testova, izlažući 1,5 miliona ljudi radijaciji.

Elektrana bi trebalo da bude izgrađena u blizini polunapuštenog sela Ulken u kazahstanskim stepama na obali jezera Balhaš, drugog po veličini jezera u centralnoj Aziji.

Da bi povećale izlaznost, vlasti su Kazahstancima dozvolile da glasaju čak i ako nisu registrovani na izbornim listama. Autobusi su bili besplatni u velikim gradovima na dan referenduma kako bi se olakšao pristup biračkim mestima.

„Sam referendum je još jedan dokaz ogromnih promena koje su se desile u Kazahstanu u proteklih pet godina, nova jasna manifestacija koncepta države slušanja“, rekao je Tokajev pre glasanja.