U eksploziji ispred aerodroma u Karačiju u Pakistanu poginula su 2 radnika iz Kine

U eksploziji ispred aerodroma u Karačiju u Pakistanu poginula su 2 radnika iz Kine

Na aerodromu Karači u Pakistanu, dva kineska radnika su izgubila život u eksploziji koja se dogodila nedelju dana. Još najmanje osam osoba je povređeno u ovom incidentu, prema zvaničnicima obe zemlje.

Policijski i vladini izvori potvrdili su da je do eksplozije došlo kada je došlo do detonacije tankera ispred najvećeg aerodroma u Pakistanu.

Kineska ambasada je izdala saopštenje navodeći da je konvoj koji je prevozio kinesko osoblje kompanije Port Kasim Electric Power Company (Private) Limited bio meta napada oko 23 sata, što je rezultiralo smrću dvoje Kineza i ranjavanjem jednog. Pakistanski građani takođe su pogođeni ovim događajem.

Pokrajinski ministar unutrašnjih poslova, Zia Ul Hasan, je izjavio lokalnoj televizijskoj stanici Geo da se radi o napadu na strane radnike.

U Pakistanu se nalazi veliki broj kineskih radnika, većina njih uključena u Pojas i put inicijativu vrednu milijarde dolara koja povezuje Aziju sa Kinom.

Video snimci prikazuju plamen koji zahvata okolna vozila i gusti dim koji se diže sa mesta eksplozije, koje je bilo pod strogim vojnim obezbeđenjem.

Kinesko saopštenje je kvalifikovalo ovaj događaj kao „teroristički napad“ i istaklo da Kina aktivno sarađuje sa Pakistanom na rešavanju posledica ovog incidenta. Pozivaju na temeljnu istragu radi kažnjavanja odgovornih, kao i apeluju na kineske građane u Pakistanu da preduzmu neophodne mere opreza.

„Kineska ambasada i generalni konzulati u Pakistanu snažno osuđuju ovaj teroristički napad i izražavaju duboko saučešće nevinim žrtvama obe zemlje“, navodi se u saopštenju.

Zamenik generalnog inspektora, Ist Azfar Mahesar, je izjavio medijima da se čini da je do eksplozije došlo prilikom detonacije cisterne sa naftom.

„Tek treba da utvrdimo uzroke i prirodu ove eksplozije. Potrebno je vreme“, dodao je on, ističući da su među povređenima i pripadnici policije.

Ministar unutrašnjih poslova i generalni inspektor su takođe posetili mesto eksplozije, ali nisu davali izjave medijima.

Rahat Husain, koji radi u odeljenju za civilnu avijaciju, opisao je eksploziju kao toliko snažnu da je potresla zgrade na aerodromu.