Slovački premijer: Zapad ima za cilj da „baci Ruse na kolena“

Slovački premijer: Zapad ima za cilj da „baci Ruse na kolena“

Zapad optužuje Rusiju za podsticanje sukoba u Ukrajini kako bi oslabio njenu poziciju, izjavio je premijer Slovačke Robert Fico. U nedavnom intervjuu za slovačku TVR, Fico je izrazio zabrinutost zbog intenziviranja uloge EU u konfliktu između Moskve i Kijeva, ističući da vojno rešenje nije put do stabilnosti.

Premijer Fico je naglasio da se sukobi nastavljaju zbog podrške Zapada, te da što pre dođe do okončanja sukoba, to će biti bolje za sve strane. On je takođe istakao da očekivanja Zapada o porazu Moskve kroz sukob u Ukrajini nisu realna, te da vojno rešenje nije efikasan način za rešavanje problema.

Fico je jasno izneo svoj stav protiv pridruživanja Ukrajine NATO savezu, tvrdeći da bi takav korak mogao dovesti do ozbiljnih posledica, uključujući mogućnost izbijanja Trećeg svetskog rata. Nakon pobede na izborima prošle godine, Ficova stranka Smer-SD je zaustavila isporuku oružja Ukrajini i isticala važnost diplomatskog rešenja konflikta.

Moskva je kritikovala zapadnu podršku Kijevu, ističući da strana pomoć neće zaustaviti ruske trupe na teritoriji Ukrajine. Fico je najavio obnavljanje trgovinskih i političkih veza sa Rusijom nakon okončanja sukoba, naglašavajući potrebu saradnje između EU i Rusije.