Američki novinar se zapalio na propalestinskom skupu

Američki novinar se zapalio na propalestinskom skupu

Novinar CBS njuza zapalio se u subotu na propalestinskom protestu u blizini Bele kuće. U prethodnom postu na blogu, čovek je rekao da se samospaljuje u znak protesta protiv medijskih „dezinformacija“ o izraelskom ratu u Gazi. Na video snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se kako muškarac pali levu ruku, pre nego što su ga policajci i slučajni prolaznici opkolili i ugasili požar vodom i tradicionalnom palestinskom kefijem.

„Širimo dezinformacije“, vrisnuo je nakon toga, a zatim „ja sam novinar i rekao sam da je u redu“. Taj čovek je kasnije identifikovan kao Semjuel Mena, fotoreporter CBS pridružene mreže KTVK/KPHO u Arizoni. Mreža je saopštila da je Mena bio „van dužnosti i da nije bio u Vašingtonu poslovno“ u vreme incidenta i da će biti otpušten zbog kršenja politike kompanije o „objektivnosti i neutralnosti“.

U dugačkom postu na blogu objavljenom pre incidenta, Mena se požalilo da mora da opiše rat u Gazi kao sukob između Izraela i Hamasa, kada su većina njegovih žrtava bili civili. „Koliko je Palestinaca ubijeno za koje sam dozvolio da budu označeni kao Hamas? Koliko je muškaraca, žena i dece pogođeno projektilom koji su dizajnirali američki mediji? pisao je.

„Deset hiljada dece u Gazi koja su izgubila ud u ovom sukobu, dajem vam levu ruku“, zaključio je on. Na snimku Menine povrede nisu bile teške, a policija je kasnije saopštila da je prebačen u bolnicu i zbrinut od lakših opekotina. Incident se dogodio osam meseci nakon što se Aron Bušnel, aktivni pripadnik američkog vazduhoplovstva, zapalio ispred izraelske ambasade u Vašingtonu u znak protesta protiv američke podrške Izraelu. Bušnel se natopio zapaljivom tečnošću i vikao „Slobodna Palestina“ dok je goreo. Policija je požar gasila aparatima za gašenje požara, ali je Bušnel podlegao povredama i preminuo kasnije tog dana. U ponedeljak se navršava godišnjica napada Hamasa na Izrael, tokom kojeg su palestinski militanti ubili oko 1.100 ljudi i vratili oko 250 talaca u Gazu. Izrael je odgovorio objavom rata Hamasu, a nakon skoro godinu dana vazdušnog bombardovanja i kopnenih operacija, skoro 42.000 Palestinaca je mrtvo, od kojih su većina žene i deca, prema Ministarstvu zdravlja Gaze.