Tramp obećava da će stići na Mars do 2028

Tramp obećava da će stići na Mars do 2028

Bivši američki predsednik Donald Tramp obećao je da će „doći na Mars“ pre kraja svog mandata, ako sledećeg meseca pobedi potpredsednicu Kamalu Haris. Izvršni direktor SpaceKs-a Elon Musk će voditi misiju, izjavio je Tramp.

Mask se pridružio Trampu na predizbornom skupu u Batleru u Pensilvaniji u subotu uveče. Tokom događaja, koji se dogodio na mestu pokušaja Trampovog atentata u julu, 45. predsednik je izdao niz poznatih predizbornih obećanja – obećavajući da će zatvoriti južnu granicu SAD, okončati sukob u Ukrajini i smanjiti cene energije i inflaciju – takođe kao zalog da će stići do Crvene planete pre 2028.

„Mi ćemo voditi svet u istraživanju svemira“, rekao je prisutnima. „Stići ćemo na Mars pre kraja mog mandata.

„Elon mi je obećao da će to učiniti“, nastavio je Tramp, pre nego što se okrenuo Masku i upitao: „Ne znam, možeš li to da uradiš?“

„Mi ćemo pobediti, a on će stići na Mars do kraja našeg mandata, što je velika stvar, pre Kine, pre svih. Moj novac je na tom tipu (Masku).“

Tokom svog prvog mandata, Tramp je izdao niz izvršnih naredbi i političkih direktiva vezanih za svemir. On je 2017. godine zadužio NASA-u da vodi „povratak ljudi na Mesec radi dugoročnog istraživanja i korišćenja, praćenog ljudskim misijama na Mars i druga odredišta“, a 2019. je uspostavio američke svemirske snage kao šestu granu vojske zemlje. , što je dovelo do toga da ga protivnici optužuju za militarizaciju prostora.

Musk, koji je podržao Trampovu kampanju ranije ovog leta, godinama je obećavao da će čovečanstvo učiniti „multiplanetarnom“ civilizacijom. Međutim, on krivi preteranu vladinu regulativu za odlaganje planirane kolonizacije Marsa. Prošlog meseca, Musk je tvrdio da će njegova raketa SpaceKs ‘Starship’ za višekratnu upotrebu biti spremna za letove na Mars bez posade u roku od dve godine, a za letove sa posadom dve godine kasnije.

Nakon što je Federalna uprava za vazduhoplovstvo odbila SpaceKs dozvolu da testira raketu pre novembra zbog zabrinutosti za životnu sredinu, Musk je otišao na svoju Ks platformu da se požali da „nikada nećemo dovesti čovečanstvo na Mars ako se ovo nastavi“.

„Nažalost, i dalje smo zaglavljeni u stvarnosti u kojoj je potrebno više vremena da se uradi vladina dokumentacija za licenciranje lansiranja rakete nego da se dizajnira i izgradi stvarni hardver“, napisao je SpaceKs u saopštenju tada. „Ovo nikada ne bi trebalo da se desi i direktno ugrožava poziciju Amerike kao lidera u svemiru.

Tokom svog prvog mandata, Tramp je gurao ideju da ukine dve vladine uredbe za svaku novu donesenu. Ako bude ponovo izabran, obećao je da će ići dalje, rekavši prošlog meseca Njujorškom ekonomskom klubu da će „eliminisati najmanje 10 starih propisa za svaki nametnuti propis“.