Niska plata, velika fluktuacija osoblja i umor zaposlenih uticali su na neprofitne organizacije socijalne zaštite tokom pandemije COVID-19

Niska plata, velika fluktuacija osoblja i umor zaposlenih uticali su na neprofitne organizacije socijalne zaštite tokom pandemije COVID-19

Neprofitne organizacije koje pružaju socijalne usluge suočile su se sa značajnim izazovima u pogledu zadržavanja osoblja tokom 2022. godine, kada je pandemija COVID-19 bila u završnoj fazi. Problemi sa fluktuacijom osoblja bili su rašireni, a popunjavanje slobodnih radnih mesta predstavljalo je veliki problem zbog niskih plata, nedovoljnih beneficija, preopterećenosti osoblja i nedostatka kvalifikovanih kandidata.

Istraživanje sprovedeno od strane tima od osam stručnjaka iz oblasti socijalnog rada otkrilo je da su menadžeri agencija za socijalne usluge suočeni sa povećanom potražnjom za uslugama tokom pandemije. Ova potražnja obuhvatila je različite oblasti, uključujući podršku osobama sa poremećajima upotrebe supstanci, mentalnim zdravstvenim problemima, kao i pružanje usluga stanovanja i hrane.

Neki od ključnih problema sa kojima su se organizacije suočavale odnosili su se na nedostatak kvalifikovanih savetnika za bolesti zavisnosti i mentalnog zdravlja. Ova ozbiljna praznina u zdravstvenom kadru dovela je do povećanja liste čekanja za lečenje, a čak su se i fatalni slučajevi predoziranja događali dok su ljudi čekali na usluge.

Lideri neprofitnih organizacija istakli su da je finansiranje putem Medicare-a i Medicaid-a predstavljalo poseban izazov, s obzirom na niske stope nadoknade za terapijske sesije i druge zdravstvene usluge. Ovo je dodatno otežalo organizacijama da obezbede adekvatne plate i beneficije za svoje zaposlene, što je rezultiralo teškoćama u zadržavanju radne snage.

Napori za unapređenje radne kulture i pružanje dodatnih pogodnosti, poput fleksibilnih radnih sati i mogućnosti rada od kuće, nisu uvek bili dovoljni da zadrže osoblje, posebno tokom perioda visoke inflacije i ekonomskih teškoća.

Ukupno gledano, neprofitne organizacije za socijalne usluge u SAD suočavaju se sa ozbiljnim izazovima u pogledu zadržavanja kvalifikovanih radnika i pružanja neophodnih usluga svojim korisnicima.