Moskva uklanja talibane sa liste terorista

Moskva uklanja talibane sa liste terorista

Rusija će povući talibane sa liste terorističkih organizacija, potvrdili su visoki zvaničnici u petak. Zamir Kabulov, izaslanik ruskog predsednika u Avganistanu, i Aleksandar Bortnikov, šef Federalne službe bezbednosti (FSB), najavili su ovaj korak. Moskva je ranije uspostavila kontakte sa talibanima nakon njihovog preuzimanja vlasti u Avganistanu 2021. godine, ali ih nije formalno priznala.

Talibani su preuzeli vlast u Kabulu u poslednjim danima američkog povlačenja, okončavajući 20-godišnju okupaciju. Rusija je ranije smatrala talibane neprijateljima, ali je sada odlučila da ih ukloni sa liste terorista. Ovaj korak otvara mogućnost za saradnju sa talibanima u borbi protiv terorizma, uključujući borbu protiv ISIS-K, regionalne grane Islamske države.

Rusija je prethodno optuživala talibane za terorističke aktivnosti, ali je sada promenila stav nakon uspona ISIS-a i poraza pobunjenika na Severnom Kavkazu. Predsednik Putin je nedavno priznao da talibani de facto kontrolišu Avganistan, nazivajući ih saveznicima u borbi protiv terorizma.

Ministar spoljnih poslova Lavrov je istakao da Rusija neće priznati talibansku vladu dok ne ispune određene uslove, uključujući borbu protiv trgovine drogom i terorizmom, kao i poštovanje osnovnih prava naroda u Avganistanu.