Tatra samit: Srbija naglašava ekonomske rezultate usred izazova rata u Ukrajini

Tatra samit: Srbija naglašava ekonomske rezultate usred izazova rata u Ukrajini

Na Tatra samitu, održanom u prekrasnom okruženju Karpata, glavni fokus bio je na zaštiti ključnih privrednih sektora, poput energetike i lanaca snabdevanja, u svetlu izazova izazvanih ratom u Ukrajini. Ministar finansija Srbije, Siniša Mali, izložio je ekonomske pokazatelje Srbije i naglasio pozitivan trend rasta.

Tokom diskusije o budućnosti evropske ekonomije, ministar Mali je istakao da se srpska ekonomija razvija u dobrom smeru, ali je bilo i kritika na račun dobrih odnosa Srbije sa Rusijom. „Smatramo da smo u jedinstvenoj poziciji; naša ekonomska politika daje rezultate. Protiv smo protekcionističkih mera koje se pominju u Evropi i Americi,“ rekao je Mali, dodajući da se globalni ekonomski udeo SAD i EU smanjuje dok raste udeo azijskih zemalja.

Predstavnik Ukrajine, Aleksander Kava, ukazao je na teške posledice rata, rekavši da je njihova ekonomija u prvoj godini rata pala za 30%, ali se sada beleži rast zahvaljujući pomoći zapadnih partnera i investicijama u proizvodnju oružja i obnovu infrastrukture.

Na skupu je naglašena potreba za smanjenjem inflacije i štednjom kao prioritetima za druge zemlje, dok Srbija nastavlja da povećava troškove za infrastrukturu i odbranu. Mali je istakao da je 7,9% BDP-a Srbije investirano u kapitalne projekte, uključujući auto-puteve i bolnice, čime se stvara privlačno okruženje za investicije.

Takođe je razgovarano o predstojećem Ekspu, čiji je Beograd domaćin 2027. godine, sa očekivanjima da će privući više od tri miliona gostiju, pozivajući učesnike Tatra foruma da posete Srbiju.