Novo istraživanje otkriva dugoročne efekte El Ninjo-Južne oscilacije na vremenske prilike u Velikoj Britaniji

Novo istraživanje otkriva dugoročne efekte El Ninjo-Južne oscilacije na vremenske prilike u Velikoj Britaniji

Novo istraživanje je otkrilo da je uticaj jednog od najuticajnijih globalnih klimatskih obrazaca mnogo dalekosežniji nego što se prvobitno mislilo.

Naučnici iz Meteorološkog ureda Ujedinjenog Kraljevstva otkrili su da daleko od tropskih krajeva, El Ninjo-Južna oscilacija (ENSO) ima dodatni uticaj na atlantske vremenske obrasce punu godinu dana nakon prvobitnog događaja. Istraživanja pokazuju da je ovaj ekstratropski odgovor na ENSO sa zakašnjenjem za godinu dana snažan kao i istovremeni odgovor, ali sa suprotnim uticajem.

Rad je objavljen u časopisu Nauka.

Na primer, sada se pokazalo da El Ninjo, koji može povećati šanse za hladnije zime u Velikoj Britaniji, može rezultirati blažim zimskim periodom sledeće godine.

Iako je ENSO samo jedan od mnogih pokretača koji utiču na vremenske prilike u Velikoj Britaniji, to može biti važno, posebno u zimskim mesecima.

Vodeći istraživač, profesor Adam Scaife, iz Met Officea i Univerziteta u Ekseteru, rekao je: „Ovo najnovije istraživanje otkriva da El Nino često prati pozitivna severnoatlantska oscilacija (NAO) čitavu godinu kasnije, dok La Ninju prati negativna NAO. godinu dana kasnije rezultati ovog istraživanja imaju velike implikacije za razumevanje ENSO, objašnjavajući našu zimsku varijabilnost klime i tumačenje dugoročnih predviđanja.

Istraživanje pokazuje da je poznavanje prethodnog zimskog događaja ENSO takođe važno za razumevanje nekih ekstremnih zima u Velikoj Britaniji. U slučajevima u kojima El Ninjo prati La Ninja, ili obrnuto, zaostali efekti mogu povećati očekivane uticaje.

Na primer, La Ninju je pratio El Ninjo 1968/69, 1976/77, 2009/10, što je podstaklo hladno vreme, dok je u Velikoj Britaniji bilo blago i olujno vreme u zimama 1988/89, 1998/99, 2007. /8 kada je El Ninjo pratila La Ninja.

ENSO se neredovno pomera napred-nazad svake dve do sedam godina, donoseći predvidljive promene u temperaturi površine okeana i narušavajući obrasce vetra i padavina širom tropskih krajeva.

Sa povećanim razumevanjem telekonekcija i uticaja ENSO-a, meteorolozi će moći bolje da ih reprodukuju u klimatskim modelima i bolje da planiraju varijacije u zimskom vremenu.