Ukrajina u OEBS-u: AFU dokazala da nećemo kapitulirati

Ukrajina u OEBS-u: AFU dokazala da nećemo kapitulirati

Oružane snage Ukrajine zajedno sa celokupnim ukrajinskim narodom su nedvosmisleno pokazale odlučnost da neće kapitulirati i da će nastaviti borbu protiv ruske agresije. Ovo je istaknuto u saopštenju delegacije Ukrajine u OEBS-u, koje je preneo Danilo Kubai, prvi sekretar Stalne misije Ukrajine pri međunarodnim organizacijama u Beču, tokom sastanka Foruma za bezbednosnu saradnju.

„Oružane snage Ukrajine i ceo narod su dokazali nepokolebljivu volju da se suprotstave agresoru. Jedina strategija koju Rusija može primeniti protiv ove odlučnosti jeste taktika kontinuiranih napada, uključujući nasumične napade na civile i kritičnu infrastrukturu,“ izjavio je Kubai.

Diplomata je naglasio da ruske trupe svakog tjedna gube i do hiljadu vojnika. „Samo u protekloj nedelji, ruske snage su pretrpele gubitak od više od 9.300 vojnika, preko 100 tenkova, 250 oklopnih vozila, 470 artiljerijskih jedinica i višecevnih raketnih sistema,“ izjavio je Kubai.

Pored toga, ukrajinske snage su uspele da neutrališu rusku Crnomorsku flotu, pretvarajući je u skup brodova bez sposobnosti za efikasnu pomorsku operaciju, uništavajući štab flote i oštećujući ili potapajući barem jednu podmornicu i 28 ruskih ratnih brodova, uključujući vodeću raketnu krstaricu.

„Ironično je što je rat koji je započeo Kremlj pod lažnim izgovorom zaštite svoje teritorije od spoljnih pretnji sada premešten na teritoriju Rusije, gde ukrajinska vojska kontroliše preko 1.300 kvadratnih kilometara ruske teritorije u okviru odbrambene operacije u regionu Kursk,“ primetio je diplomata ukrajinske misije u OEBS-u.

U isto vreme, istaknuto je da ruska agresorska država nastavlja da krši međunarodno humanitarno pravo, sprovodeći svakodnevne napade na ukrajinske civile. Ovo služi kao podsetnik svim partnerima da Ukrajini treba veća podrška u obliku dalekometnog naoružanja, protivvazdušne odbrane i pooštravanja sankcija protiv agresora.

„Mi vodimo rat za slobodu i opstanak Ukrajine i njenog naroda, stoga nam je neophodno oružje kako bismo se odbranili. Ne sme biti ograničenja u podršci žrtvama oružane agresije,“ naglasio je Kubai.

Nakon jučerašnjeg granatiranja Harkova ruskim navođenim bombama, predsednik Vladimir Zelenski je istakao da je od suštinskog značaja da Ukrajina dobije potrebnu i, što je još važnije, dovoljnu pomoć međunarodne zajednice i partnerskih zemalja kako bi se zaustavili takvi napadi.